Hlavní obsah

Britka si nabarvila vlasy a upadla do kómatu

Novinky,
Liverpool

V kritickém stavu zůstává už tři týdny 38letá Julie McCabeová, která omdlela jen několik minut poté, co si aplikovala barvu na vlasy. Podle lékařů je jen osmiprocentní naděje, že přežije. Když omdlela, přestala dýchat a pak prodělala zástavu srdce, uvedl list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři už upozornili jejího manžela, že pokud by přežila, pravděpodobně bude mít nevratně poškozený mozek.

Otec ženy Keith Miller uvedl, že dvacet minut poté, co si obarvila vlasy, si barvu začala smývat. V tu chvíli začala lapat po dechu. Manžel ji odvezl do nemocnice v Airedale, cestou se jí ale zastavilo srdce. Funkci srdce se podařilo obnovit, ale mozek ženy byl příliš dlouho bez kyslíku.

Lékaři spekulují, že do kómatu upadla kvůli reakci na parafenylenediamin (PPD), který se používá ve velkém množství barev na vlasy. Ve Francii, Švédsku a Německu je však zakázán a v USA vyšetřují, zda nezvyšuje riziko rakoviny močového měchýře. Alergie jsou na něj vzácné, objevují se u jednoho z 250 000 lidí, ale mají výrazné projevy a vedle prudkých reakcí na kůži zahrnují také dušnost. PPD zvýrazňuje sytost barev, když reaguje s kyslíkem obsaženým v peroxidu.

Barvu si testovala na kůži

Lékařům také pomáhá firma L´Oreal, jejíž barvu z řady Preference McCabeová použila. Zatím se ale neprokázalo, že by její stav souvisel s touto barvou na vlasy. Žena si barvila vlasy každých šest týdnů produkty této firmy a nikdy podobné problémy neměla. Podle svého otce si barvu testovala i na kůži, otázkou ale je, zda u každé šarže. Experti ale uvedli, že riziko alergické reakce na PPD vzrůstá, je-li látce člověk vystavován opakovaně.

V poslední době je to už druhý případ ohrožení zdraví v souvislosti s barvami na vlasy. Sedmnáctiletá Tabatha McCourtová zemřela dvacet minut poté, co si obarvila vlasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám