Hlavní obsah

Britka bojovala s rakovinou veganskou stravou a homeopatiky. Prohrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britka Katie Brittonová-Jordanová se postarala v roce 2017 ve Spojeném království o titulní stránky v mnoha médiích. Tehdy 38letá žena, poté, co jí byla diagnostikována rakovina prsu, odmítla klasickou léčbu spojenou s chemoterapií, ačkoliv lékaři tvrdili, že má velmi vysoké naděje na uzdravení. Žena byla přesvědčená, že se vyléčí sama. Že jí pomůže veganská strava a homeopatika. Boj s rakovinou ale prohrála, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Láme mi srce, že to musím napsat, ale v sobotu 25. května Katie pokojně se stejnou grácií a silou, s níž žila, přešla do dalšího života,“ napsal na Facebook její manžel Neil.

Lékaři ženě diagnostikovali rakovinu prsu v červenci 2016. Tehdy jí doporučili, aby podstoupila klasickou léčbu spojenou s chemoterapií. Tvrdili, že má dobré šance na vyléčení. Katie Brittonová-Jordanová na jejich rady a doporučení nedbala. Rozhodla se pro alternativní způsob léčby.

Na svém facebookovém účtu zveřejňovala fotografie, jak se živí mořskými řasami či kapslemi a preparáty obsahujícími jmelí. K tomu přidávala odkazy na články s titulky jako například: Mamograf způsobuje rakovinu prsu.

O rok později se Britka stala mediální senzací. „Cítím se skutečně dobře, jsem zdravá. Mohu opět pracovat a starat se o svou dceru,“ uvedla v květnu 2017 v deníku Daily Mirror. „Pomohla mi především má strava. Skládá se převážně ze syrového ovoce a zeleniny. Věřím, že kdybych podstoupila chemoterapii, byla bych upoutaná na lůžko. Viděla jsem své přátele, kteří podstoupili chemoterapii, a významně to ovlivnilo celý jejich život. Je to příšerné.“

Přijdou, když je pozdě

Britka byla přesvědčená, že chemoterapie „otráví“ tělo. „Podle mého názoru existuje spousta možností, které jsou lepší než se otrávit. Popisovala, jak viděla řadu filmů a četla knihy, v nichž se uvádělo, že odstranění nádoru aktivovalo skryté rakovinné buňky. Tím vysvětlovala, proč zvolila alternativní léčbu.

Odborníci zabývající se léčbou rakoviny s ní zásadně nesouhlasili. „Neexistují žádná relevantní data, která by prokázala, že veganská nebo striktně vegetariánská strava mají pozitivní vliv na onemocnění rakovinou,“ uvedla onkoložka Jutta Hübnerová z Univerzitní nemocnice ve městě Jena.

Pokud se podle jejích slov pacienti vzdají terapie, protože se spoléhají na léčivou sílu určité diety, jejich příběh končí většinou smrtí. „K lékaři se vrátí až tehdy, když mají v celém těle metastázy,“ dodala onkoložka.

Letos 7. dubna Katie napsala na svém blogu, že je po delším pobytu v nemocnici opět doma. „Ale bohužel ne proto, že jsem v pořádku, ale protože mi nemohou pomoci.“ Ultrazvukové vyšetření na klinice ukázalo, že se jí v játrech vytvořil další nádor, který se během krátké doby zdvojnásobil. O několik týdnů později zemřela. Zůstal po ní manžel a pětiletá dcera.

Reklama

Výběr článků

Načítám