Hlavní obsah

Británií otřásá poštovní skandál. Obří justiční omyl zničil stovky životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 700 lidí odsouzených za zločin, který nespáchali. Zhruba 230 uvězněných, včetně těhotné ženy. Množství osobních bankrotů a rozvrácených manželství. Británií v těchto dnech otřásá kolosální skandál týkající se franšízových poštovních poboček. Premiér Rishi Sunak to ve středu označil za „jeden z největších justičních omylů v historii“ země a slíbil zjednat rychlou nápravu.

Foto: Profimedia.cz

Seema Misra (na snímku s manželem) po soudním očištění v roce 2021. Kvůli falešnému obvinění musela do vězení. „Kdybych tehdy nebyla těhotná, zabila bych se,“ řekla deníku The Daily Telegraph

Článek

Skandál se týká let 1999 až 2015, kdy byly stovky vedoucích soukromých poštovních poboček, které provozovali jako franšízu v rámci státní sítě Post Office, neprávem obviněny z falešného účetnictví, podvodů a krádeží, vysvětlila stanice Sky News s tím, že se tak ve skutečnosti stalo kvůli závadě v interním počítačovém systému Post Office.

Software jménem Horizon dodávaný společností Fujitsu měl mít na starosti účetnictví a inventarizaci, brzy se však objevily stížnosti, že falešně hlásí nesrovnalosti v řádu tisíců liber. O možném problému se tak vědělo již dlouhou dobu - samotný úřad Post Office zahájil interní vyšetřování až v únoru 2021 - široké veřejnosti pak rozsah skandálu unikal ještě roky poté.

Foto: Profimedia.cz

Představitelé dramatu Pan Bates versus Post Office, které dalo věci do pohybu.

Britská královská pošta slaví výročí Spice Girls. Vydala jim sadu známek

Koktejl

Věci se tak daly do pohybu až po 1. lednu letošního roku, kdy britská televize ITV začala vysílat čtyřdílné hrané drama „Pan Bates versus Post Office“ popisující utrpení těch, kteří byli v kauze nespravedlivě odsouzeni. Ohlas byl ohromující. Sérii zhlédly miliony diváků a věci nabraly rychlý spád.

Minulý týden policie náhle oznámila, že bude vyšetřovat, zda by obvinění neměli čelit manažeři Post Office, kteří roky odmítali připustit, že by interní software byl problematický. Hněv veřejnosti se nyní sesypal především na jednu z bývalých šéfek úřadu Paulu Vennellsovou, která v roce 2018 dostala od tehdejší královny Alžbety II. Řád britského impéria. Petici požadující, aby jí byla pocta odejmuta, v tuto chvíli podepsalo více než 1,2 milionu lidí.

Foto: The Sunday Times/News Licensing, Profimedia.cz

Skutečný Alan Bates. Provozovatel pobočky, který na nesrovnalosti v roce 2000 upozornil jako první. Tehdy přišel o místo, teď jej chce premiér Sunak vyznamenat.

„Opravdu mě mrzí škody způsobené poštmistrům a jejich rodinám, jejichž životy byly zničeny tím, že byli neprávem obviněni a neprávem stíháni v důsledku systému Horizon,“ vzkázala zatím Vennellsová, která už slíbila, že se vyznamenání vzdá. Pohnána k zodpovědnosti by přitom měla být i firma Fujitsu, která software dodávala, upozornil náměstek britské ministryně obchodu Kevin Hollinrake.

„Je to jeden z největších justičních omylů v historii našeho národa,“ prohlásil pak podle agentury AP ve středu britský premiér Rishi Sunak. „Lidé, kteří tvrdě pracovali, aby sloužili svým komunitám, měli zničené životy a pověst, i když to naprosto nebylo jejich vinou. Oběti musí dostat spravedlnost a odškodnění,“ prohlásil s tím, že se zasadí o zavedení speciálního zákona, aby se nespravedlivě odsouzeným dostalo rychlé satisfakce.

Foto: Profimedia.cz

Paula Vennellsová, někdejší šéfka úřadu Post Office. Dříve vyznamenaná, nyní zatracovaná.

Už v září přitom britská vláda slíbila, že všichni neprávem odsouzení dostanou 600 tisíc liber (téměř 17,2 milionu Kč). Poštovní úřad podle svého vyjádření už slíbil zaplatit celkem 130 milionů liber (více než 3,7 miliardy Kč). Podle britských médií však odškodné zatím obdržela jen hrstka poškozených. Jen zhruba devět desítek odsouzených bylo zproštěno obvinění. Množství právních bitev ale teprve začne - jen od nedávného odvysílání zmíněného televizního dramatu se už na právníky nově obrátila zhruba stovka lidí s tím, že byli nespravedlivě odsouzeni.

Britská pošta doručuje na Orknejských ostrovech zásilky pomocí dronů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám