Hlavní obsah

Británie přijme tisíce Afghánců s rodinami, kteří pro ni pracovali

Londýn

Británie zmírnila podmínky pro přijetí Afghánců, kteří ve své vlasti pracovali pro britskou armádu nebo vládu většinou jako tlumočníci. Budou moci imigrovat i s rodinami. Očekává se, že nabídky využije asi 3000 Afghánců a přibudu tak k 1300, kterým to bylo už umožněno, uvedla stanice BBC. Ministr obrany Ben Wallace řekl, že je „jenom správné“ urychlit plány na jejich přijetí. Americké a koaliční síly se stáhnou z Afghánistánu do 11. září.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Britští a američtí vojáci na společné patrole v afghánské provincii Hílmand

Článek

Původně měli přednost tlumočníci, kteří pracovali s britskými jednotkami v provincii Hílmand přímo na frontě a dělali to nejméně rok. Nově ale platí, že komukoli, kdo pracoval pro Brity a bojí se o život, bude nabídnuto přednostní přesídlení bez ohledu na jeho postavení, hodnost nebo délku výkonu práce.

Wallace řekl stanici BBC, že s tím, jak odcházejí západní síly, roste hrozba, že se jejich spolupracovníci stanou cíli útoků Tálibánu. Dodal: ”Afghánci, kteří pracovali pro Brity, hodně obětovali, aby se o nás postarali, a nyní je čas udělat totéž.“

Británie stáhne z Afghánistánu své vojáky

Svět

Vláda uvedla, že reaguje na to, že se bezpečnostní situace v Afghánistánu změnila a že je ohrožen každý, kdo v posledních 20 letech pracoval pro britskou vládu a armádu. Ministryně vnitra Priti Patelová uvedla, že je „morální povinností uznat rizika, kterým čelili v boji proti terorismu, a odměnit jejich úsilí“.

Zatím není jasné, kolik Afghánců se přistěhuje, ale vláda očekává, že jich bude více než 3000.

Na začátku roku sloužilo v Afghánistánu ještě 750 Britů, především při zajištění bezpečnosti v Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám