Hlavní obsah

Brit zabil manželku, dostal jen dva roky. Kyperský soud uznal, že to chtěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé dva roky vězení za zabití manželky uložil v pondělí kyperský soud britskému důchodci. Uznal argumentaci obhajoby, podle které šestasedmdesátiletý Brit jednal na žádost oběti, když ji v roce 2011 udusil. Žena se bála, že se její onemocnění krve změní v leukémii. Obžalovaný byl od roku 2021 ve vazbě, a tak byl po vynesení verdiktu volný.

Foto: Profimedia.cz

David Hunter (se zdviženou rukou) opouští soudní budovu v Pafosu v doprovodu svého právníka

Článek

Po právní bitvě, která měla v Británii velký mediální ohlas, soud přehodnotil kvalifikaci činu Davida Huntera - místo vraždy, za kterou mu hrozilo až doživotí, soudci případ posuzovali jako zabití. Podle verdiktu Hunter jednal impulzivně. Soud vzal v úvahu také jeho vysoký věk a dobré chování za mřížemi.

„Je to tragický a obtížný případ pro všechny zúčastněné, ale dnešní rozhodnutí bylo správné a umožní Davidovi a jeho rodině společně truchlit,“ řekl podle listu The Guardian Hunterův advokát Michael Polak. Státní zástupce by se proti rozsudku však mohl ještě odvolat.

„Nedokážu to popsat. Omlouvám se. Přál bych si, abych mohl najít slova, jak to popsat, ale nemohu,“ řekl po verdiktu sám Hunter. Na obranu obviněného muže vystupovala i Lesley Cawthorneová, jediný potomek páru. Tvrdila přitom, že její matka se nemohla hýbat a svého manžela prosila, aby ji nesnesitelného utrpení zbavil.

Soud nakonec podle agentury AP uznal svědectví, podle kterého se Janice Hunterová obávala, že se její onemocnění kostní dřeně rozvine v leukémii, a proto žádala manžela, aby ji zabil. Žena měla strach z leukémie, neboť její sestra na tuto nemoc zemřela. Podle AP se však neprokázalo, že by žena skutečně rakovinou krve trpěla. Jiná média ovšem o ní píší jako o pacientce v konečné fázi života.

Hunter se po udušení manželky pokusil o sebevraždu předávkováním léky, když ještě předtím zavolal svému bratrovi a řekl, co se stalo. Záchranářům se ho ale podařilo oživit.

Na Kypru, kde má stále silný vliv pravoslavná církev, případ vyvolal debatu o eutanázii. O příslušném zákonu má na podzim jednat parlament.

Nizozemsko umožní eutanazii i dětem do 12 let

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám