Hlavní obsah

Brit se svými kamarády loví na síti pedofily, už pomohl k deseti odsouzením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Odhalovat na internetu pedofily se rozhodl 31letý muž z města Nuneaton v britském hrabství Warwickshire, který si říká Stinson Hunter. On a jeho spolupracovníci předstírají, že jsou nezletilí a lákají pedofily na schůzku. Podezřelé pak nafilmují a video zveřejní na internetu. Pomohli tak už k odsouzení deseti lidí. Vyvolávají ale také kontroverze - jeden muž se po odhalení oběsil.

Foto: Profimedia.cz

Keiren Parsons alias Stinson Hunter

Článek

„Zřídíme profil na síti. Je to jako provaz. Když se rozhodnou uvázat si ho kolem krku a pověsit se na nich. Je to jejich volba, my jsme je nenutili,“ vysvětlil Hunter televizi Channel 4.

Se svými společníky už nafilmovali desítky mužů včetně vojáků, učitelů a právníků, kteří se za nimi vydali na schůzku v domnění, že jsou náctiletí chlapci nebo děvčata. V deseti případech jejich důkazy pomohly k odsouzení podezřelého.

Hunter, vlastním jménem Keiren Parsons, byl sám jako dítě zneužíván, proto se rozhodl pomáhat. Britské televizi vysvětlil, že každý jeho kolega má své úkoly. V dokumentu, který se chystá Channel 4 odvysílat, zachycuje kamera auto, které sleduje taxík, jímž se podezřelý vydal na schůzku. Sledovací vůz podává průběžně informace Hunterovi a jeho kumpánům, kteří s připravenou kamerou čekají na to, až se před nimi podezřelý pedofil objeví.

Po zveřejnění videa se oběsil

Bývalý šéf Střediska pro ochranu dětí na internetu (Ceop) Jim Gamble, Hunterovu iniciativu sice oceňuje, ale varuje, že přináší také rizika.

„Dokazují, že i s minimální průpravou jde snadno jít a tyto individua dopadnout,“ poznamenal. Gamble se však domnívá, že by občanské skupiny neměly suplovat práci policie už proto, že vystavují nebezpečí sebe i další lidi. Někteří experti varují, že by se občanští aktivisté mohli motat policii do vyšetřování a mařit její práci.

Hunter čelil loni kritice, když se 45letý Michael Parkes, jehož nafilmovali a video s ním umístili na internetu, po výslechu na policii oběsil. Jeho partnerka televizi Channel 4 řekla, že sice nemá výhrady proti tomu, aby Hunterova skupina shromažďovala důkazy, ale je proti veřejnému pranýřování podezřelých. Řekla, že právě zveřejnění videa na internetu bylo zřejmě to, co jejího partnera dohnalo k sebevraždě.

Reklama

Výběr článků

Načítám