Hlavní obsah

Brexit považuje za úspěch jen devět procent Britů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen devět procent lidí v Británii považuje vystoupení Británie z Evropské unie nyní za úspěch. Vyplývá to z průzkumu, který v pondělí zveřejnila společnost YouGov. Téměř dvě třetiny dotázaných, 62 procent, pokládají brexit za neúspěch. Ostatní respondenti odpověděli slovem „nevím“, nebo nepovažují brexit ani za úspěch, ani za neúspěch.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Agentura pro průzkum veřejného mínění položila 2006 dospělým v Británii ve dnech 17. a 18. května otázku: „Domníváte se, že brexit byl dosud spíše úspěch, nebo neúspěch?“

Rozdílně lidé hodnotili důvody neúspěchu brexitu. Více než polovina dotázaných, 56 procent, se domnívá, že brexit byl od počátku odsouzen k neúspěchu. Třetina tázaných uvedla, že vystoupení z EU mělo potenciál k úspěchu, který ale různé britské vlády promarnily. Podobně se nedávno vyjádřil jeden z hlavních propagátorů brexitu a někdejší šéf strany UKIP Nigel Farage.

Rozhodnutí pro brexit v referendu v roce 2016 považuje zpětně za správné jen 31 procent Britů. Šestapadesát oslovených je názoru, že šlo o chybu.

O něco méně vyhraněná je lítost z brexitu, v Británii označovaná jako bregret, u lidí, kteří pro opuštění EU hlasovali. Mezi nimi nyní 22 procent zastává názor, že udělali chybu, což je ovšem dosud nejvíce. Téměř dvě třetiny (65 procent) lidí z této skupiny svého rozhodnutí nelituje.

Podpora pro odchod z EU poklesla. V Česku také

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám