Hlavní obsah

Breivika šlo zastavit rychleji, uznali norští vyšetřovatelé

Oslo

Útokům Anderse Behringa Breivika v Oslu a na ostrově Utöya loni v červenci šlo zabránit, anebo na ně rychleji reagovat, takže obětí mohlo být méně než konečných 77. V pondělí to uvedla Alexandra Bech Gjörvová, předsedkyně Komise 22. července.

Foto: Reuters

Norské komando na ostrově Utöya

Článek

"Takové krizové situace jsou velice nepřehledné a lidé dělají chyby, je třeba to popsat," uvedla Gjörvová. Komise vyšetřovala okolnosti útoků rok.

Selhání systému i jednotlivců

Šéfka vyšetřovatelů upozornila, že útoky odhalily chyby systému i jednotlivců. Kromě toho, že mohly být zachráněny některé životy na Utöye díky rychlejšímu příjezdu policie, mohlo být zabráněno útoku na vládní budovu v Oslu, pokud by byla přijata dostatečná bezpečnostní opatření.

Atentátník měl možnost zaparkovat dodávku s bombou v bezprostřední blízkosti domu. Cestou na Utöyu svědek popsal podezřelého muže v policejní uniformě. Hlášení ale uvízlo v zahlceném operačním středisku policie příliš dlouho a Breivik mohl dorazit na ostrov.

Breivik loni 22. července při pumovém atentátu v Oslu a následné střelbě na ostrově zabil dohromady 77 lidí. Soud má rozhodnout, zda je Breivik duševně zdravý. Podle toho poputuje buď do vězení, anebo do léčebny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám