Hlavní obsah

Breivik schizofrenní není, tvrdí nový lékařský posudek

Oslo

Debata o trestní odpovědnosti norského atentátníka Anderse Behringa Breivika nabírá překvapivý obrat, napsala agentura APA. Podle nového lékařského posudku, o kterém ve středu informovala norská média, totiž netrpí dvaatřicetiletý muž, který má na svědomí 77 lidských životů, schizofrenií ani není psychotický.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik při převozu k soudu

Článek

K tomuto závěru dospěli tři norští psychologové a jeden psychiatr, kteří Breivika sledovali po celou dobu jeho pobytu ve vazbě. Breivik podle nich nepotřebuje žádné léky, ani nevykazuje sebevražedné sklony.

Advokát chce další vyšetření

Jejich vyšetřování je v příkrém rozporu s dřívějším lékařským posudkem. Dvojice soudních znalců v listopadu zveřejnila závěry lékařské zprávy, podle níž je Breivik psychotický a trpí schizofrenií. Psychiatrickou diagnózu, která označila Breivika za nepříčetného, potvrdila koncem prosince i lékařská komise zřízená norskou justicí. To by znamenalo, že by soud pravděpodobně neposlal atentátníka do vězení, nýbrž na doživotí do uzavřeného psychiatrického zařízení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský psychiatr popisuje rozhovor s BreivikemVideo: Reuters

Kvůli lékařským dobrozdáním, která jdou zcela proti sobě, teď advokát obětí John Arild Aasen podle agentury APA považuje za nutné další lékařské vyšetřování Breivika.

Breivik 22. července odpálil nálož ve vládní čtvrti v centru Osla a poté na nedalekém ostrově Utöya postřílel 69 účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů. Ke svým činům se přiznal, necítí se prý ale vinen.
Breivik nyní čeká ve vazbě na zahájení svého procesu, které je stanoveno na 16. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám