Hlavní obsah

Bratislavská vražda členů LGBTI komunity měla podle prokuratury charakter popravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku ukončili vyšetřování dvojnásobné vraždy z podzimu 2022 před gay barem Tepláreň na Zámocké ulici v Bratislavě. Šéf Úřadu speciální prokuratury Daniel Lipšic útok označil za chladnokrevný, s tím, že měl charakter popravy.

Foto: Reuters

Záběr z místa činu před klubem v Bratislavě

Článek

Pachatelem byl devatenáctiletý sympatizant krajní pravice Juraj Krajčík, který před barem zastřelil třiadvacetiletého Matúše Horvátha a sedmadvacetiletého Juraje Vankuliče. Jednu ženu těžce zranil.

„Pachatel po první střelbě přebil zbraň a poté oba poškozené střelil do oblasti hlavy, respektive krku. Způsob vykonání samotného skutku byl mimořádně chladnokrevný. Oběti byly zastřeleny z bezprostřední blízkosti. Charakter způsobu vykonání skutku měl charakter popravy,“ uvedl Lipšic. Útok byl podle něj právně klasifikován jako obzvláště závažný zločin teroristického útoku.

K útoku na Zámocké ulici došlo 12. října 2022. Krajčík z místa činu uprchl a později spáchal sebevraždu.

Pachatel vzhlížel k 22letému slovenskému extremistovi vystupujícímu pod přezdívkou SlovakBro. Toho identifikovalo slovenské vojenské zpravodajství ve spolupráci s FBI a českými partnery. Oba podporovali „svržení sionistické okupační vlády“.

Slovenská policie dostala echo o pohybu bratislavského střelce, nechala to plavat

Evropa

„Ke skutku se (Krajčík) přiznal rodičům i spolužákům na sociální síti,“ řekl Lipšic.

„Prosím, nesmutněte. To, co dělám, nedělám pro sebe. Dělám to proto, že vím, jaké plány mají naši nepřátelé. Dělám to pro svůj lid, svůj národ a svoji rasu,“ napsal Krajčík v dopise na rozloučenou.

Cílem byl premiér

Vyšetřováním bylo prokázáno, že primárním cílem pachatele byl tehdejší slovenský premiér Eduard Heger. V den útoku se Krajčík zdržoval před místem premiérova bydliště, ale Hegera tam nezastihl. Do svého deníku si poté zapsal, že přechází na plán B. „Plánem B byl podnik Tepláreň na Zámocké ulici,“ potvrdil Lipšic.

Jozef B., který na sociální síti útok na Zámocké ulici schvaloval, byl v pondělí odsouzen k finančnímu trestu 700 eur (přes 17 tisíc korun). Rozhodnutí soudu není pravomocné, prokurátor se odvolal. „Lituji toho nebohého střelce, že nevystřílel celý bar,“ napsal Jozef B. na sociální síti po útoku.

V Českých Budějovicích zmlátili mladíka proto, že měl duhovou vlajku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám