Hlavní obsah

V Českých Budějovicích zmlátili mladíka proto, že měl duhovou vlajku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Na návštěvu jedné českobudějovické kavárny zřejmě dlouho nezapomene Sebastian Vošvrda. Nedávno ho totiž v noci před kavárnou zmlátila trojice mladíků, kterým se nelíbilo, že má s sebou duhovou vlajku. Vošvrda skončil s tržnými ranami v obličeji.

Foto: Sebastian Vošvrda / Facebook

Muž napadený kvůli duhové vlajce

Článek

Redakce Novinek s napadeným mužem mluvila, ten se ale zatím nechce k celé situaci vyjadřovat.

„Ano, byl jsem napaden, ale k celému incidentu se vyjádřím, až se poradím s právníky. Chystám se v tomto týdnu podat trestní oznámení,“ řekl v pondělí napadený muž a odkázal na svůj profil na Facebooku, kde situaci komentuje a kde rovněž zveřejnil fotografie po napadení. Na nich jsou patrné podlitiny v obličeji, které si vyžádaly ošetření.

Podrobnosti, jak se samotný incident odvíjel, muž neuvedl. Podle svých slov se stal obětí „neblahého napadení“, kdy útočníkům jako důvod stačila „jen“ duhová vlajka.

„Zmlátit týpka za symbolické sdělení ohledně šancí pro všechny je nepřípustné a projev nízkého chování. Obecně se bojím, že tahle věc bude nevyslyšena. Se všeobecným trendem mít všude ultrapravicové politické strany nás nečeká nic dobrého. A já jen doufám, že to znovu nějak zvládneme. Držím pěsti všem, kteří se snaží získat alespoň kus svobody pro sebe,“ popsal muž.

Duhová vlajka je symbolem s historicky dlouhou tradicí a objevuje se v různých variantách v řadě kultur. Obecně bývala vždy symbolem mírových hnutí a v současnosti je nejvíc spojovaná s celosvětovou LGBT komunitou, která má sdružovat celou škálu sexuálních a genderových identit.

Za zapálení duhové vlajky dostal podmínku. Nebyl jsem to já, tvrdil pražskému soudu

Krimi

„Absolutně rozumím tomu, že ne každý může s mými názory rezonovat, ale! to neznamená, že lidi mohou kvůli těmto rezonancím nabývat přesvědčení, že si mohou dovolit cokoliv,“ zmínil napadený.

Incident v pondělí rovněž komentoval ministr vnitra Vít Rakušan na síti X.

„V Českých Budějovicích napadli člověka kvůli duhové vlajce uvázané kolem krku. Lidi se bohužel vzájemně napadají z různých příčin, pokud je ale důvodem jiná sexuální orientace, rasa, barva pleti, politické vyznání, věk, pohlaví nebo jazyk, považuju to za zvlášť odsouzeníhodné. Hnutí STAN i já osobně podporujeme takovou změnu trestního zákoníku, která by tresty za tyhle útoky zpřísnila.“ uvedl Rakušan.

Za trestné činy z nenávisti policie loni stíhala stovku lidí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám