Hlavní obsah

„Bože, povolal sis k sobě nesprávného Kaczyńského.“ Polská volební kampaň je za hranou vkusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvolební kampaň v Polsku je před říjnovými parlamentními volbami v plném proudu a mezi příznivci hlavních rivalů z vládní strany Právo a Spravedlnosti (PiS) Jaroslava Kaczyńského a Občanské Platformy (PO) Donalda Tuska to o víkendu pořádně vřelo. Až za hranicí elementární slušnosti.

Foto: ČTK/AP

Polská vicepremiérka Beata Szydlová s šéfem PiS Jaroslawem Kaczyńským

Článek

„Bože, povolal sis k sobě nesprávného Kaczyńského,“ stálo na transparentu jednoho z příznivců Občanské platformy na mítinku, na němž byl obrázek Unabombera – amerického teroristy polského původu, který se rovněž jmenoval Kaczynski a nedávno zemřel ve vězení.

Organizátoři mítinku okamžitě zakročili, kritice politiků Práva a Spravedlnosti to ale nezamezilo. Transparent nazvali krajním darebáctvím.

Tuska v PiS zase obviňují, že „celé roky hájil zájmy Německa, že byl Němcem v polské vládě, a když vyhraje volby, bude jím zas“. Náměstek ministra životního prostředí Jacek Ozdoba po sobotním vítězném utkání polské fotbalové reprezentace nad Německem napsal na Twitteru: Polsko:Tusk 1:0, za což ho polská fotbalová legenda Zbigniew Boniek nazvala debilem, uvedl server TVN24. Vládní politik si chce na fotbalistu stěžovat v centrále UEFA.

Do zlomyslného klání se v neděli zapojil i sám Tusk, když Kaczyńskému k 74. narozeninám na Twitteru napsal (o čemž informoval server wprost.pl): „Důstojnému jubilantovi z celého srdce přeji zdraví, štěstí v osobním životě, a aby další narozeniny už strávil ve svobodném Polsku.“

Polský Sejm v rezoluci podpořil přijetí Ukrajiny do NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám