Hlavní obsah

Bouře v Chorvatsku a Slovinsku si vyžádaly čtyři mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouře se silným větrem a vydatnými srážkami si ve středu v Chorvatsku a ve Slovinsku vyžádaly životy nejméně čtyř lidí. Informovala o tom agentura AP.

Nejméně dva mrtví při bouři v ZáhřebuVideo: Reuters

 
Článek

Velmi silná bouřka zasáhla chorvatské hlavní město Záhřeb, ve kterém zahynuli dva lidé. Živel vyvracel stromy a způsobil přerušení dodávek proudu také v Bosně a Hercegovině. Varování před špatným počasím vydaly úřady rovněž v Srbsku.

Záhřeb zasáhla silná bouře kolem 16:00. Dva lidé tam zahynuli, když na ně spadl vyvrácený strom. Bouřka také způsobila komplikace ve veřejné dopravě a řada lidí přišla o dodávky proudu. „Vyzývám občany, aby volali o pomoc jen v situacích, kdy je ohrožen jejich život nebo když jsou v krajní nouzi, a to do doby, než se situace stabilizuje,“ vyzval starosta Záhřebu Tomislav Tomaševič.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Strom spadl na zaparkované aut v Zahřebu

Podle chorvatských médií udeřil na hlavní město vítr o síle až 120 kilometrů za hodinu. Jednoho mrtvého hlásí úřady také na východě Chorvatska.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zaplavený podjezd v Záhřebu

Další člověk přišel o život v souvislosti s bouřemi ve Slovinsku, a to v oblasti turisticky oblíbeného Bledského jezera na severu země. Při pádu stromu se další osoba zranila. Podle stanice TV Slovenija se jedná o cizince.

Silný vítr vyvracel stromy a působil škody i v dalších částech Slovinska. Úřady také varují před horskými túrami v oblastech, kde panuje nebo se očekává špatné počasí.

Podle agentury Reuters srbské úřady vydaly varování před silnými bouřkami, takzvanými supercelami.

Vedro v Itálii

Na opačné straně Jaderského moře, v Itálii, vrcholí vlna veder. Na řadě míst tam dnes opět naměřili opět kolem 40 stupňů Celsia. Nejvyšší teploty byly na Sardinii a na Sicílii, kde vystoupaly na 46 stupňů, napsal deník La Repubblica s odkazem na meteorologický portál IlMeteo.it.

Agentura ANSA dnes s odvoláním na meteorology ze Sardinie napsala, že na tomto ostrově bylo dnes dokonce 47 stupňů. Dosavadní italský rekord, který je zároveň rekordem evropským, činí 48,8 stupně Celsia a naměřili ho na Sicílii v srpnu 2021.

Sever Itálie ale už dnes zasáhly bouřky a teploty klesly. Podobná bude situace i v dalších dnech na severu, kde se mají teploty vrátit o víkendu k normálu. Nicméně na jihu, zejména na Sicílii a Sardinii, budou vedra pokračovat a teploty budou dál přes 40 stupňů.

Ve Francii padaly až deseticentimetrové kroupy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám