Hlavní obsah

Bojová i dopravní letadla na pařížském aerosalónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ekonomická krize se na podobě 48. pařížského aerosalónu výrazněji neprojevila. Vystavujících je opět na dva tisíce. O zákazníky bojují jak výrobci dopravních letadel, kde boduje zejména Airbus, tak společnosti vyrábějící bojová letadla. Na tomto poli se se snaží především francouzský Dassault, který prezentuje svůj Rafale.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Pohled na vystavená letadla, v čele je izraelský stroj pro elektronický boj, jedná se o upravený Gulfstream 550.

Článek

Aerosalonu se zúčastní kolem 2000 vystavovatelů, což je zhruba stejný počet jako v roce 2007, kdy se akce ve Francii uskutečnila naposledy. "I přes krizi považujeme letošek za úspěch, protože máme plno," poznamenal ředitel aerosalonu Louis Le Portz. Očekává se účast zhruba 300 000 návštěvníků, polovina z nich má být z oboru.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Nejmodernější francouzský bojový letoun Dassault Rafale na aerosalónu

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Itálie představila v Paříži moderní cvičný Aeromacchi M-346, který původně vyvíjela s Ruskem

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Americký F/1 18 Hornet na pařížském aerosalónu

Airbusu a Suchoji se daří

Airbus prodal už 55 letadel za více než šest miliard dolarů.  [celá zpráva]

Ruská společnost Suchoj získala na francouzském aerosalonu další objednávky na své letadlo Superjet 100. Maďarský Malév si jich objednal 30, moskevská leasingová společnost Avia si objednala 24 letadel a španělská Gadair European Airlines podepsala dohodu na koupi dvou letadel s opcí na další dvě. Od počátku letošního roku již Suchoj získal objednávky na 122 letadel.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Dopravní Suchojův stroj Superjet 100 na pařížském aerosalónu

Mezi českými zástupci jsou na výstavě zastoupeni Aero Trade a Aero Vodochody i LOM Praha. Nechybí ani výrobci hydraulických systémů Jihlavan a Jihostroj, První brněnská strojírna Velká Bíteš a výrobce letadlových záznamových zařízení Speel Praha. Českou republiku zastupují rovněž agentury pro zahraniční obchod CzechTrade a CzechInvest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám