Hlavní obsah

Boje na východě Ukrajiny přitvrzují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Dva mrtvé a šest zraněných si na ukrajinské straně vyžádaly za posledních 24 hodin přestřelky na východě Ukrajiny. Uvedlo to ve středu tiskové středisko pro operace proti separatistům ATO. Už v úterý pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) varovala, že střety na východě Ukrajiny jsou nejtvrdší za několik měsíců.

Foto: Reuters

Ukrajinec si prohlíží škody na domě v Novoluhanském způsobené ostřelováním.

Článek

„Se znepokojením zaznamenáváme prudké zhoršení situace. Takové množství incidentů jsme nezaznamenali od února,” prohlásil šéf mise Ertugrul Apakan poté, co při ostřelování jedné ze vsí utrpělo zranění osm civilistů a palba z raketometů poškodila padesátku domů na ukrajinské straně.

Pozorovatelé OBSE zaznamenali mezi 11. a 17. prosincem skoro 16 000 případů porušení příměří, o 35 procent víc než před týdnem. Podle separatistů se počet útoků z ukrajinské strany během posledních 24 hodin skoro zdvojnásobil.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci procházejí Novoluhanským, které bylo ostřelované

Terčem palby separatistů se podle listu Ukrajinska pravda stala naposledy vesnice Novoluhanske v Doněcké oblasti, kde palba z raketometů poškodila 47 domů včetně mateřské školky, školy a lékařské ordinace. Zranění utrpělo šest žen, muž a jedno dítě.

Ještě předtím bylo zasaženo 38 domů v Pervomajském a ve Stachanovu, které kontrolují separatisté. Podle OBSE šla střelba z ukrajinské strany.

„Situace v oblasti ATO se večer stabilizovala,“ uvedlo ve středu ráno tiskové středisko ATO. Současně oznámilo dva padlé a šest zraněných. Zmínilo, že byly nasazeny i těžké zbraně, které měly být z fronty staženy. Jednotku ukrajinských vojáků ostřelovali u Travnevova z minometů ráže 120 mm.

Foto: Reuters

Následky ostřelování v domku v Novoluhanském

OBSE současně potvrdila, že v úterý Rusko skutečně stáhlo své vojáky ze Společného střediska pro kontrolu a koordinaci (SCKK), které monitoruje situaci na frontě v Donbasu. [celá zpráva]

Konflikt v Donbasu mezi proruskými separatisty a vojsky prozápadní vlády v Kyjevě si od dubna 2014 vyžádal přes deset tisíc životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám