Hlavní obsah

Boje jsou těžké, ale pokročili jsme, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská vojska během protiofenzivy na jihu země osvobodila sedm obcí, ohlásila v pondělí večer náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Útočné uskupení podle náměstkyně postoupilo o 6,5 kilometru a osvobodilo území o rozloze 90 kilometrů čtverečních. O postupu mluvil ve večerním projevu i prezident Volodymyr Zelenskyj, i když současně přiznal, že boje jsou těžké.

Foto: Aeronavtyua Via Telegram, Reuters

Záběry ukrajinského dronu na osvobozování vesnice Storoževe v Doněcké oblasti

Článek

„Boje jsou tvrdé, ale je tu postup a to je důležité,“ uvedl prezident, podle kterého Ukrajincům operace ztěžuje deštivé počasí. Jednotkám poděkoval, že se do nově osvobozených obcí „vrací ukrajinská vlajka“.

Maljarová jako osvobozené jmenovala obce Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neskučne, Storoževe, Makarivka a Blahodatne. Dobytí některých z nich ohlásili ukrajinští vojáci podle médií již o víkendu. Náměstkyně tak podle agentury Reuters nově oznámila osvobození tří obcí – Lobkove, Levadne a Novodarivka, které leží jihovýchodně od Záporoží.

Agentura AFP poznamenala, že ukrajinská armáda hlásí postup také u města Bachmut na východě země, zatímco Moskva tvrdí, že ukrajinské útoky na východě a jihu odrazila. Tvrzení obou znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

AFP dodala, že podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) ukrajinský postup na západě Doněcké a Záporožské oblasti potvrdily i ruské zdroje, které se jej současně snaží bagatelizovat.

Reuters poznamenal, že jde o nejrychlejší ukrajinský postup za sedm měsíců, a dodal, že Ukrajinci se snaží o ukončení ruské okupace jižní a východní Ukrajiny navzdory početní převaze Ruska v množství vojáků, munice a letadel.

Ukrajinci osvobozují vesnici po vesnici, průlom se ale zatím nekoná

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám