Hlavní obsah

Bohatí mají vládě půjčovat peníze, navrhuje německý politik

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WIESBADEN

Německý sociálně demokratický politik Thomas Schäfer-Gümbel, jenž se v Hesensku uchází o úřad předsedy vlády, přišel během své kampaně s novým plánem boje proti ekonomické recesi: bohatým lidem by nařídil povinně půjčit vládě na nízký úrok. Počítá, že by tak státní pokladna dostala navíc 50 miliard eur.

Článek

Lidé s majetkem za více než 750 000 eur (přes 19,5 miliónu korun) by podle Schäfera-Gümbela měli státu poskytnout půjčku v hodnotě dvou procent jejich majetku. Půjčka na patnáct let by se prý měla úročit maximálně 2,5 procenty.

„Povinné státní obligace by byly rapidním a efektivním nástrojem k zajištění dodatečných fondů na překonání ekonomické krize,“ řekl Schäfer-Gümbel deníku Bild. Peníze by investoval do energeticky úsporných prostředků veřejné dopravy a dalších projektů. Server magazínu Spiegel dodává, že návrh vyvolal mlčenlivou reakci.

Z neznámého Schäfera-Gümbela se stal kandidát na předsedu spolkové vlády poté, co jeho předchůdkyně Andrea Ypsilantiová neuspěla ve snaze uzavřít koalici s Levicovou stranou. Schäfer-Gümbel však v průzkumech ztrácí na šéfa místních konzervativců Rolanda Kocha 20 procent. Volby se v Hesensku uskuteční 18. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám