Hlavní obsah

Biden je na návštěvě Británie, přijme ho král Karel i premiér Sunak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Británie přicestoval americký prezident Joe Biden. V pondělí jej na hradě Windsoru přijme britský král Karel III., sejde se také s premiérem Rishim Sunakem. Z Londýna šéf Bílého domu zamíří na dvoudenní summit NATO v litevském Vilniusu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden po nedělním příletu do Británie

Článek

Očekává se, že kromě aktuální politické agendy budou Biden a Karel III. diskutovat o změně klimatu, což je téma, kterému se oba lídři věnují, a o tom, jak financovat iniciativy zaměřené na řešení tohoto problému.

Šéf Bílého domu má v Londýně jednat mimo jiné o rozsahu bezpečnostních záruk pro Ukrajinu.

Se Sunakem se Biden sejde již pošesté od nástupu britského premiéra do funkce v říjnu loňského roku.

Ve Vilniusu hlavně o Ukrajině

Vedoucí představitelé Severoatlantické aliance včetně amerického prezidenta budou na vilniuském summitu diskutovat především o ruské invazi na Ukrajinu.

Spojené státy v pátek oznámily, že Ukrajině darují kazetovou munici. Biden tak bude zřejmě čelit otázkám spojenců, proč Kyjevu pošle zbraň, kterou více než dvě třetiny členů NATO zakázaly, protože podle nich představuje vážné nebezpečí pro civilisty.

Neshody panují také v otázce, jak rychle pozvat Ukrajinu do NATO. Země na východním křídle Aliance chtějí postupovat spíše rychleji a považují to za způsob, jak odradit Rusko od agrese. Spojené státy a jejich západní spojenci ale prosazují opatrnější přístup. Podle generálního tajemníka Jense Stoltenberga summit „vyšle jasný signál: NATO je jednotné a ruská agrese se nevyplatí“.

Poslední zastávkou čtyřdenní návštěvy amerického prezidenta v Evropě budou Helsinky. Finsko se v dubnu stalo 31. členem NATO, čímž ukončilo svou historii vojenské neutrality.

Německo chce odložit rozhodnutí o vstupu Ukrajiny do NATO. Bojí se války s Ruskem

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám