Hlavní obsah

Biden dorazil na Windsor za Karlem III.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden v pondělí odpoledne dorazil na hrad Windsor, kde se sešel s britským králem Karlem III. Na hradě jej uvítala velšská garda, zazněla britská a americká hymna. Jde o první setkání od Karlovy korunovace, připomněla stanice CNN.

Biden se na hradě Windsor setkal s králem Karlem.Video: AP

 
Článek

Biden do Británie přiletěl v neděli večer a v pondělí dopoledne se v Londýně setkal s britským premiérem Rishim Sunakem. Oba při setkání v zahradě vyzdvihli „skálopevné spojenectví“ svých zemí. Biden má v plánu ještě v pondělí pokračovat v cestě do Litvy, kde v úterý začíná summit NATO.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden (vpravo) se svým hostitelem, britským králem Karlem III. a čestnou gardou.

Na hrad Biden z Londýna přiletěl svým vrtulníkem, následně jej na nádvoří, kde na něj čekal král a slavnostní přivítání, přivezlo auto. Po srdečném uvítání s podáním rukou a krátkém ceremoniálu spolu zamířili dovnitř. Očekává se, že Biden bude s králem diskutovat o změně klimatu, což je téma, kterému se oba lídři věnují, a o tom, jak financovat iniciativy zaměřené na řešení tohoto problému.

Podle CNN Biden před setkáním nazval změnu klimatu „existenční hrozbou pro lidskou civilizaci, jak ji známe“. Následně se Biden a Karel III. zúčastní debaty s investory a filantropy.

Americký prezident je na Windsoru podruhé od nástupu do úřadu. V červnu 2021 se zde setkal s královnou Alžbětou II., která se za dobu svého panování setkala s 12 americkými prezidenty. Biden podle stanice řekl, že královna se ho tehdy ptala na ruského a čínského prezidenta Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga.

Biden nabízí Ukrajině podobnou ochranu jako Izraeli

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám