Hlavní obsah

Bez placky Gay Pride nechoďte na veřejnost, nakázali britským památkářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po téměř čtyři desetiletí byla duhová vlajka symbolem tolerance menšinové sexuální orientace. Britští památkáři a ochránci přírody z organizace National Trust ale dali oslavě odlišnosti zcela nový rozměr. Pracovníci dostali nakázáno připnout si duhový odznak nebo stužku Gay Pride. Ti, kdo odmítli, se museli schovat do kanceláří nebo odejít domů. Ve čtvrtek o tom informoval deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příkaz připnout si duhovou placku nebo stužku, dostalo 350 dobrovolníků, kteří v Norfolku pečují o jakobínské sídlo Felbrigg Hall ze 17. století. Měli tak uvítat veřejnost. Duhová vlajka podle National Trust dávala najevo, že jsou kromě heterosexuálů vítáni také gayové, lesby, bisexuálové či transgender osoby.

Části dobrovolníků ale bylo proti srsti, že mají vřelý vztah k sexuálním menšinám prokazovat povinně, pod pohrůžkou, že nebudou moci přijít do styku s veřejností. Někteří proto odešli domů.

Povinná placka

„Nejsem homofob. O tom to není. Ve Felbriggu dělám dobrovolníka třináct let. Je nás skupina asi deseti lidí, kteří dělají dobrovolníky přes deset let a teď nám řekli, že pokud nebudeme držet krok, nemůžeme dělat naši práci,“ cituje server Eastern Daily Press jednoho z dobrovolníků Mika Holmese.

National Trust si ale stojí za svým. „Víme o tom, že mohou mít někteří dobrovolníci odlišné osobní názory. My ale vyžadujeme a očekáváme, že budou lidé pracující pro National Trust ctít hodnoty naší organizace,“ cituje Telegraph šéfku dobrovolnického programu Annabel Smithovou.

Coming out 48 let po smrti 

Placky a stužky si měli dobrovolníci připnout při příležitosti 50. výročí dekriminalizace homosexuality. National Trust v rámci ní zveřejnila i dokument o jednom ze svých někdejších mecenášů, který úzkostlivě střežil své soukromí. Tajil i homosexualitu. Film ji ale vyzradil, čímž si památkáři vysloužili kritiku rodiny i samotných dobrovolníků.

Takzvaný coming out Roberta Wyndhama Ketton-Cremera totiž National Trust učinila 48 let po jeho smrti. „National Trust se stará o pozemky a budovy a nemá právo pátrat v osobních životech svých mecenášů podle potřeb své marketingové kampaně. To je odporné,“ dodal dobrovolník Holmes.

Homosexualita byla v Británii dekriminalizována  27. července 1967,

Reklama

Výběr článků

Načítám