Hlavní obsah

Berlusconi popírá, že by poznámka na adresu Obamy byla rasistická

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský premiér Silvio Berlusconi chce osobně v telefonátu objasnit Baracku Obamovi své čtvrteční vyjádření na tiskové konferenci s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem, Řekl, že vítěz voleb v USA je "pohledný, mladý a opálený". Do Berlusconiho se pustila opozice, že projev zaváněl rasismem. On to popírá.

Foto: Ciro De Luca/Agnfoto, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

"Nechtěl jsem být neuctivý, ale přátelský,“ řekl Berlusconi listu La Repubblica. Berlusconi se podle deníku obává, že mezinárodní rozruch kolem jeho slov by mohl vyvolat nedorozumění s nově zvoleným šéfem Bílého domu.

Opozice Berlusconiho slova ostře kritizovala s tím, že jeho čerstvý slovní přešlap není pouze obvyklým hrubým vyjádřením, na jaká si Italové už zvykli, ale výrokem zavánějícím rasismem. "Předseda vlády je přesvědčen, že díky němu je Itálie nejsympatičtější zemí na světě, nechápe však, že svým chováním nebezpečně překračuje hranice zdvořilosti,“ upozornil šéf levicové opozice Walter Veltroni.

"Italská levice vůbec nemá smysl pro humor. Když někdo nechápe, že jsem jen chtěl být milý, když tito hlupáci spustí své kampaně, tak jsme skončili. Bože, ochraňuj nás před hlupáky!“ řekl italský premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám