Hlavní obsah

Berlusconi bojuje o život ženy v kómatu, lékaři ji přestali vyživovat

ŘÍM
Aktualizováno

Italský premiér Silvio Berlusconi se za každou cenu snaží zachránit život 37leté Eluany Englarové, která strávila 17 let v kómatu a lékaři na soukromé klinice ji v pátek přestali vyživovat. Umožňuje jim to listopadové rozhodnutí soudu. Vláda se snaží situauci zvrátit, ale prezident je proti. Berlusconi jedná pod časovým tlakem, ale nevzdává se. Chce veto hlavy státu zvrátit.

Článek

Vláda v pátek jednohlasně schválila dekret, který zakazuje lékařům ženu přestat vyživovat. Stojí v něm, že "výživa pacientů nesmí být za žádnou cenu odepřena".

Vláda se sešla na mimořádném zasedání. "Urgentní vládní intervence byla potřeba, protože toto ráno přestali ženě dávat jídlo a pití," řekl Berlusconi.

Italský prezident Giorgio Napolitano však mimořádný dekret odmítl v pátek podepsat. Už ve čtvrtek napsal premiéru Silviu Berlusconimu, že s návrhem dekretu nesouhlasí. Podle Napolitana dekret nelze schválit, pokud je v rozporu s rozhodnutím soudu.

Soud odpojení umožnil

Loni v listopadu se odvolací soud postavil na stranu stoupenců euthanasie. Potvrdil rozhodnutí soudu prvé instance. V Itálii je to vůbec poprvé, kdy padlo rozhodnutí umožňující člověku zemřít touto cestou. Vláda i církev se obávají, že by se takto prolomil zákaz euthanasie.

Berlusconi se však nevzdává. Míní veto prezidenta přehlasovat. Pohrozil, že parlament na mimořádném zasedání může přijmout nový zákon, který by zvrátil rozhodnutí soudu. Je ovšem otázkou, zda se mu to podaří dost rychle.

:.Eluana Englarová před autonehodoufoto: ČTK/AP

Ve schváleném dekretu stojí podle agentury ANSA, že vláda zakazuje lékařům přestat dávat pacientům umělou výživu. Doposud se to týkalo jen veřejných zdravotnických zařízení, ale ne soukromých klinik. Nařízení mělo znemožnit lékařům splnit listopadové rozhodnutí odvolacího soudu, podle kterého mohla být Englarová odpojena od přístrojů. Soud potvrdil červencový verdikt soudu první instance.

Případ Eluany Englarové sleduje italská veřejnost i celá katolická Evropa již řadu měsíců. Spor o to, jak situaci řešit, proti sobě postavil zastánce práva na důstojnou smrt a katolickou církev podporovanou pravicovými politiky. Na straně církve nyní stojí i celá vláda.

BEZ KOMENTÁŘE: Po 17 letech v komatu ženu odpojí od přístrojů (VIDEO: Reuters/Stream.cz) Englarová podle některých lékařských zdrojů může po odpojení umělé výživy žít ještě i dva týdny. Vatikánský ministr zdravotnictví, kardinál Javier Lozano Barragán označil tento postup za "odpornou vraždu". Takto dlouhá doba by však umožnila přijmout nové nařízení. Zákaz euthanasie v Itálii však neumožňuje, aby byl život Eglarové ukončen jiným způsobem.

Při středečním převozu ženy z katolické nemocnice na privátní kliniku La Quiete, kde jsou ochotni ženu odpojit, odpůrci euthanasie protestovali a útočili na sanitku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám