Hlavní obsah

Běloruský pohraničník dostal v kauze plyšových medvídků dva roky

Minsk

K dvěma letům vězení odsoudil v pondělí běloruský nejvyšší soud pohraničníka, který loni v létě neupozornil orgány protivzdušné obrany na vniknutí cizího letounu do běloruského vzdušného prostoru. Švédský letoun tehdy shodil nad Běloruskem zásilku plyšových medvídků s poselstvím o svobodě slova. Nerušeně se pak přes sousední Litvu vrátil zpět.

Foto: Studio Total

Plyšoví parašutisté snášející se na Bělorusko

Článek

Červencová akce, za níž stála švédská reklamní agentura Studio Total, vyvolala v Bělorusku skandál a vedla k propuštění šéfů pohraniční služby a protivzdušné obrany. Ohroženi vězením jsou i dva běloruští blogeři, kteří o nálezu plyšových medvídků opatřených nápisem "Nás nelze umlčet" informovali. Jejich proces dosud neskončil, oba jsou souzeni na svobodě.

Akce způsobila diplomatickou roztržku mezi Minskem a Stockholmem. Bělorusové loni odvolali všechny zaměstnance své ambasády ve Švédsku a zároveň vyzvali švédské ministerstvo zahraničí, aby vyklidilo švédské velvyslanectví v Minsku. Styky mezi oběma zeměmi jsou dodnes chladné.

Pohraničník, který měl o proniknutí malého švédského letadla informovat, vyvázl s poměrně mírným trestem, který si ovšem bude odpykávat v táboře se zostřeným režimem. Nejvyšší soud v Minsku ho mohl odsoudit až k sedmi letům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám