Hlavní obsah

Banskobystrický kraj bude zdarma poskytovat menstruační potřeby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po vzoru Skotska a dalších zemí se Banskobystrický kraj rozhodl rovněž poskytovat ženám zdarma menstruační potřeby. Na sociální síti to oznámil místopředseda kraje Ondrej Lunter.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K dispozici budou na toaletách v budovách, které vlastní kraj, a také na středních školách, jejichž zřizovatelem je kraj.

„Než se z tématu menstruační chudoby stane další nekonečná, a hlavně bezvýsledná kulturní válka a vyjádří se k tomu každý jeden odborník na menstruaci, u nás na úřadě jsme se rozhodli, že to vyzkoušíme,“ uvedl Lunter.

Skotsko před časem oznámilo, že všechny ženy budou mít zdarma k dispozici vložky a tampony zdarma. Nový zákon si klade za cíl bojovat proti takzvané menstruační chudobě, kdy si ženy nemohou dovolit koupit každý měsíc hygienické pomůcky.

„Poskytování přístupu k bezplatné hygienické ochraně je zásadní z hlediska rovnosti a důstojnosti,“ uvedla v tiskové zprávě skotská ministryně pro sociální spravedlnost Shona Robinsonová.

Bezplatné hygienické pomůcky nabízejí studentkám i francouzské školy nebo školy na Novém Zélandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám