Hlavní obsah

Balkánci si vůči EU připadají jako nechtěná nevěsta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brdo

Ve středu pokračuje na slovinském hradě Brdo neformální summit států Evropské unie (EU), kterého se účastní také šest zemí západního Balkánu. Ty se podle všeho dočkají dalšího ujištění, že s nimi sedmadvacítka počítá. Konkrétní termíny přijetí jsou ale stále v nedohlednu. Z Bruselu zaznívají obavy, že se Balkánci kvůli průtahům radši otočí na východ.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Balkánští představitelé na summitu v Brdo

Článek

„Chceme je v Evropské unii. Jsme jedna evropská rodina,” řekla novinářům při příjezdu na summit šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová.

Zda toto poselství sdílí i ostatní lídři, není jasné. Ambiciózní představa o rozšíření EU (angl. enlargement) o státy západního Balkánu (Albánie, Bosna, Srbsko, Černá Hora, Severní Makedonie a Kosovo) se v posledních letech výrazně zadrhla.

EU musí být na mezinárodní scéně samostatnější, shodli se její lídři ve Slovinsku

Evropa

Některé bohatší členské státy jsou ohledně rozšíření opatrnější. Obávají se, že by přijetí balkánských zemí do EU způsobilo novou vlnu migrace. Podle kritiků také žadatelské státy dostatečně nepokročily s potřebnými reformami.

Už jsme se několikrát připravovali na svatbu, ale hosté nepřišli. Teď už se na svatbu nepřipravujeme, ale i nadále budeme projevovat naši lásku.
Edi Rama, albánský premiér

Brusel se ovšem obává, že pokud se státy EU ve Slovinsku jasně nezavážou k rozšíření EU, tak se země západního Balkánu otočí směrem k Rusku a Číně.

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš při rozhovoru se španělským premiérem Pedrem Sanchézem.

„Tohle je dobrá chvíle, abychom byli asertivní a dali najevo, že Evropská unie v tomto regionu investuje vůbec nejvíce ze všech,” cituje server France24 jednoho z unijních diplomatů.

V návrhu prohlášení ze summitu, o kterém informovala agentura AFP, stojí, že členské státy „potvrzují svůj závazek k procesu rozšíření”. Návrh Slovinců přidat termín pro přijetí žadatelů na rok 2030, byl odmítnut.

Nejdále v jednáních jsou Černohorci a Srbové

Každá ze zemí západního Balkánu se nachází v různých fázích. Černá Hora a Srbsko již oficiálně zahájily přístupové rozhovory, zatímco Albánie a Severní Makedonie na jednání stále čekají a frustrace je znát.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Lídři EU se připravují na společnou fotografii.

„Už jsme se několikrát připravovali na svatbu, ale hosté nepřišli,” řekl albánský premiér Edi Rama. „Teď už se na svatbu nepřipravujeme, ale i nadále budeme projevovat naši lásku,” dodal.

Bosna a Kosovo jsou vedeny jako „potenciální kandidáti”, existenci druhé jmenované země ale část EU neuznává.

Anketa

Podporujete začlenění zemí západního Balkánu do EU?
Ano.
25,6 %
Ne.
29 %
Ano, ale jen některé.
43,3 %
Nemám na to názor.
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1561 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám