Hlavní obsah

Balíček opatření na ochranu klimatu vyjde Německo na 50 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Plných kou19 hodin trvalo stranám německé vládní koalice unie CDU/CSU a sociálních demokratů SPD, než se dohodly na souboru opatření k ochraně klimatu a snížení emisí. Klimatický balíček vyjde na 50 miliard eur (1,3 bilionu korun), napsal server týdeníku Focus. Opatření by měla pomoci splnit Německu jeho ekologické závazky do roku 2030, napsala agentura DPA.

Foto: Michael Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová komentuje schválení klimatického balíčku

Článek

„Rozumím těm, kteří říkají: 'Prostě vám už nevěříme, že to teď zvládnete'," řekla kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci po jednání v narážce na to, že se její vládě nepodaří dodržet klimatické cíle pro rok 2020, do kdy měly německé emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 klesnout o 40 procent.

Kvůli emisním povolenkám by měly stoupnout také ceny benzínu a nafty. V prvním roce fungování systému stoupnou o zhruba tři centy (0,78 koruny) za litr a do roku 2026 o celkem deset centů (2,59 koruny) za litr. To je přitom zvýšení, o kterém řada pozorovatelů hovořila jako o nutné startovací částce.

Shoda panuje na podpoře v oblasti bydlení, kde se počítá s příspěvky na zateplení domů a výměny starých topení, na což bude vláda přispívat až 40 procent nákladů. Od roku 2026 nebude možné k topení využívat energii z topných olejů a takové kotle se nesmějí do domů a bytů už vůbec instalovat.

Větší podpory se dostane elektromobilům, alternativním pohonům nebo železniční a městské hromadné dopravě, která má zlevnit.

Foto: Pool, Reuters

Část německého kabinetu po 19hodinovém jednání o klimatickém balíčku

Další opatření miliardového balíčku se týkají ekologické energetiky, tedy především slunečných a větrných elektráren.

Klíčové body balíčku
Oxid uhličitý vyprodukovaný v dopravě a bydlení bude zpoplatněn. Systém národních emisních povolenek se bude rozjíždět postupně. Na začátku v roce 2021 počítá s pevnou cenou 10 eur za tunu CO2, která do roku 2025 stoupne na 35 eur.
Ceny benzinu a nafty stoupnou v roce 2021 o tři centy za litr a do roku 2025 o celkem deset centů (2,59 koruny) za litr. Vzroste i cena topných olejů a zemního plynu. Klesne naopak cena elektrické energii, v roce 2021 o 25 centů.
Rychleji má přibývat počet slunečních a větrných elektráren, aby energie z obnovitelných zdrojů tvořila v roce 2030 celkem 65 procent. Nyní je to 44 procent.
Do modernizace a další výstavby železnic dá Německo a dráhy do roku 2030 až 86 miliard eur. U jízdenek na dálkové vlaky se od příštího roku sníží sazba DPH z 19 procent na sedm. Větší podpory se dostane elektromobilům, kterých by mělo v Německu podle plánů vlády do roku 2030 jezdit sedm až deset milionů. Do roku 2025 za ně nebude nutné platit daň z motorových vozidel. Výše této daně se u všech aut bude řídit množstvím emisí, které produkují. Naopak zdraží letecká doprava, kde se zvýší daň za cestujícího.
Miliarda eur (26 miliard korun) ročně půjde na rozvoj městské hromadné dopravy, přibude i cyklostezek.
Zvýší se finanční podpora na zateplení domů a výměnu starých topení, stát na ně přispěje 40 procenty. Od roku 2026 nebude možné do bytů montovat topení na mazut
Podporovat se bude ekologické zemědělství a programy na omezení množství potravinového odpadu.

Důsledky pro ČR

Podle ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy může mít německý balíček závažné důsledky i pro českou ekonomiku.

„Kvůli propojení německého a českého trhu s elektřinou lze očekávat další silný tlak na zdražení elektřiny českým domácnostem v příštích letech. Ten pochopitelně umocní německá finanční podpora elektromobilitě či železnici, ve velké míře elektrifikované. Sílící poptávka Němců po elektřině narazí na omezenou nabídku, kterou způsobí plánované uzavírání jaderných a uhelných elektráren,” komentoval Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám