Hlavní obsah

Auto v Bukurešti najelo úmyslně do brány ruské ambasády, řidič na místě zemřel

Bukurešť
Aktualizováno

Do brány ruského velvyslanectví v Bukurešti narazilo ve středu ráno auto, jehož řidič na místě zemřel. Podle rumunských médií se jednalo o úmyslný čin. Řidič se kriticky vyjadřoval k ruské agresi na Ukrajině, roli ale mohlo hrát také nepravomocné odsouzení za sexuální napadení vlastní dcery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič najel autem do ruské ambasády v BukureštiVideo: Reuters

 
Článek

Rumunská televize Digi 24 uvedla, že řidičem auta byl Bogdan Drăghici, předseda sdružení TATA, což je organizace podporující práva otců v rozvodovém řízení.

Podle informací Digi 24 přijel muž zhruba v 5:00 SEČ před budovu ruského velvyslanectví. Policista, který před budovou držel službu, mu nařídil, aby z místa okamžitě odjel.

Řidič to ale nerespektoval, rozjel se a s vozem napálil hlavní bránu ambasády.

Deník Romania Libera citoval Drăghiciho poslední příspěvek na Facebooku. „Jsem také Ukrajinec! Bylo by úžasné považovat nás všechny za Ukrajince, dokud tato strašlivá válka, která ohrožuje celé lidstvo, neskončí,“ napsal muž.

Digi 24 ale připomíná, že Drăghiciho jednání může souviset i s rozhodnutím soudu, který v úterý muže nepravomocně odsoudil k 15 letům a 4 měsícům vězení za sexuální napadení vlastní dcery.

Obvinění proti Drăghicimu vznesla před třemi lety jeho exmanželka. Soud navíc muži zakázal opustit Rumunsko.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Auto ve středu narazilo do ruské ambasády v Bukurešti

Ruské velvyslanectví vyjádřilo přesvědčení, že událost je výsledkem „protiruské hysterie“.

„Není pochyb, že řidič tento čin spáchal pod vlivem exploze protiruské hysterie v souvislosti se zinscenovanou provokací ve městě Buča,“ prohlásilo velvyslanectví.

Velvyslanec Valerij Kuzmin pro ruskou televizní stanici Rossija-24 uvedl, že ambasáda opakovaně dostávala výhrůžky, ve kterých se psalo o „vyhození velvyslanectví do povětří a pomstě“.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám