Hlavní obsah

Arafat mohl být otráven poloniem, opakují Švýcaři

– Ženeva

Testy exhumovaného těla bývalého palestinského vůdce Jásira Arafata ukázaly, že mohl zemřít následkem otravy radioaktivním poloniem. Uvedla to švýcarská zpráva, o které ve středu informovaly BBC a Sky News. Švýcarští odborníci jsou si na 83 procent jisti, že byl Arafat otráven.

Foto: Loay Abu Haykel, Reuters

Jásir Arafat na archivním snímku

Článek

Podle zprávy švýcarských expertů byla v těle, které bylo loni exhumováno, zjištěna “neočekávaně vysoká úroveň“ radioaktivního polonia, což do jisté míry podporuje teorii, že byl otráven.

Podle lékařské zprávy zemřel v roce 2004 na mrtvici způsobenou vysokým krevním tlakem. Ve francouzské lékařské zprávě stojí, že Arafat trpěl zánětem, žloutenkou a příčinou smrti byl rozpad červených krvinek.

Švýcaři už v říjnu informovali v lékařském časopisu Lancet o svém zkoumání ostatků s tím, že palestinský předák mohl být otráven poloniem. Tehdy bylo zmíněno, že zjištěné množství záření odpovídá smrtelné dávce několika gigabecquerelů polonia 210.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Jásir Arafat na snímku z roku 1994

Vysoké množství polonia 210 bylo už loni zjištěno v Arafatových osobních věcech.

Ruští experti ale hned poté uvedli, že v těle polonium nenašli.  [celá zpráva]

Nově proto tým z Lausanne uvedl, že měl problémy s omezeným množstvím vzorků a vše komplikovala i doba od smrti Arafata. Přesto Arafatova vdova Suha uvedla. „To podporuje naše pochybnosti. Je vědecky prokázáno, že nezemřel přirozenou smrtí. Máme vědecky potvrzeno, že byl zabit.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám