Hlavní obsah

Arabský pilot připravený pro misi nad Libyí nezvládl přistání na Sicílii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol
Aktualizováno

Pilot stíhačky F-16 ze Spojených arabských emirátů nezvládl ve středu před polednem přistání na sicilské základně Sigonella. Se strojem přilétal, aby se mohl zapojit do akcí nad Libyí. Když přejel ranvej, katapultoval se. NATO nehodu potvrdilo.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo F-16 Spojených arabských emirátů jde na přistání.

Článek

NATO mimořádnou událost potvrdilo s tím, že stroj utrpěl poškození: „Pilot se úspěšně katapultoval,“ uvedla aliance. Národnost pilota NATO nesdělilo, ale francouzská agentura AFP uvedla, že je ze Spojených arabských emirátů. Ty jsou spolu s Katarem jedinými arabskými zeměmi, které jsou zapojeny do leteckých akcí nad Libyí, hlídají bezletové zóny.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo F-16 Spojených arabských emirátů při přistání

Pilotovi se podařilo dosednout na ranvej, ale nepovedlo se mu zabrzdit stíhačku včas. Když se přiblížila ke konci dráhy, ještě než letoun vjel na trávu, raději se katapultoval.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo F-16 při přistání na Sicílii

Pilot s letadlem podle vyjádření NATO přelétával z Řecka, nevracel se tedy z bojové mise a nebyl poškozen. Podle listu Stars and Stripes ale byl letoun dislokován na Sardinii v rámci kontingentu šesti strojů Mirage a šesti F-16 ze Spojených arabských emirátů zapojených do mise.

Foto: Profimedia.cz

Základna Sigonella na Sicílii. Startující řecká stíhačka F-16 nad norskými F-16.

Obě ranveje na Sicílii byly na několik hodin uzavřeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám