Hlavní obsah

Amsterdam po nátlaku žen vyčlení sto milionů na veřejné záchodky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice v Amsterdamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100 milionů korun) na výstavbu nových veřejných záchodků. Za vším stál případ ženy, která si „na malou“ došla na veřejnosti a přistihla ji při tom policie. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ženy protestující proti nedostatku veřejných záchodů v Amsterdamu. Snímek z roku 2017

Článek

Tehdy 21letá Geerte Pieningová se jedné noci v roce 2015 vracela domů. Ve čtvrti Leidesplein, která je centrem nočního života, už měly bary a restaurace po zavírací hodině a nejbližší veřejná toaleta pro ženy byla dva kilometry daleko. Za to, že si Pieningová přidřepla na ulici a vyčůrala se, jí policie dala pokutu 140 eur (přes 3500 Kč). Pieningová pociťovala hluboký pocit nespravedlnosti.

„V okolí bylo mnoho pisoárů, ale já jsem se neměla jít kam vyčůrat,“ vzpomíná podle deníku The Guardian. Proti pokutě se odvolala a poukazovala na to, že v Amsterdamu je 35 veřejných pisoárů, ale jen tři veřejné toalety pro ženy. Připomněla, že to neznamená problém jen pro ně, ale i pro vozíčkáře. „Je opravdu důležité, aby taková místa byla pro všechny,“ dodala.

Další dva roky od města nedostala odpověď. Pak ale obdržela předvolání k soudu kvůli nezaplacené pokutě. O svém případu veřejně informovala a na jednání soudu přišlo asi 20 novinářů. Soud odmítl její odvolání proti pokutě, ale snížil ji na 90 eur (asi 2260 korun). Soudce také nabídl svůj pohled na věc, když Pieningové doporučil, aby místo dámských toalet v případě akutní potřeby použila pisoár určený pro muže. „Nemusí to být příjemné, ale je to možné,“ řekl jí muž v soudcovském taláru.

Amsterdam zakáže výstavbu nových hotelů. Chce tím bojovat s hordami turistů

Cestování

Pieningová se s přáteli doporučení soudce vysmála, ale jinde v zemi byla reakce ostřejší, píše The Guardian. V různých městech se proti němu konaly happeningy.

„Ženy z celé země, přijďte ukázat, jak se (ne)dá čůrat na veřejných pisoárech určených pro muže,“ nabádaly organizátorky protestu Power to the Peepee. Jiné ženy na sociálních sítích zveřejňovaly fotografie gymnastických výkonů, které podnikaly, aby se podřídily soudcovu doporučení. Některé se podepsaly pod petici určenou ministerstvu školství, vědy a kultury, aby udělalo něco proti „močící nerovnosti“.

Do protestů se zapojila také Ilana Roodekerková, která byla amsterdamskou zastupitelkou. „Jsou věci, které, když si jich všimnete, už nepřestanete vnímat,“ říká politička, jež je nyní poslankyní nizozemského parlamentu.

Roodekerková s Pieningovou vypracovaly dokument vyzývající Amsterdam ke zvýšení počtu veřejných toalet. Vzpomíná, že reakce byly původně smíšené. Spojila se ale s dalšími členkami zastupitelstva, aby na nedostatek toalet pro ženy upozornily.

Město začalo svůj přístup měnit a na letní měsíce nechalo umístit do velkých parků mobilní záchodky. Informovalo také, že toalety je možné použít třeba na policejních nebo hasičských stanicích. Konečného vítězství ale bojovnice za „záchodkovou rovnost“ dosáhly tento měsíc, když město oznámilo, že od října bude lidem k dispozici více toalet přístupných vozíčkářům. Kolik jich celkem bude, město zatím nezveřejnilo, ale do jejich výstavby investuje čtyři miliony eur.

Mladá a fyzicky zdravá Nizozemka jde na eutanazii. Kvůli depresím

Evropa

Výběr článků

Načítám