Hlavní obsah

Amsterdam zakáže výstavbu nových hotelů. Chce tím bojovat s hordami turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nizozemském hlavním městě zakážou výstavbu nových ubytovacích zařízení. Minulou středu to oznámila městská rada a vysvětlila, že jde o způsob, jak bojovat s masovým cestovním ruchem. Ten Amsterdam jako některá další evropská města značně sužuje už dobrou dekádu. Metropole proto vymýšlí řadu striktních opatření.

Foto: Profimedia.cz

Amsterdam bojuje s jevem zvaným „overtourism“ mnoha striktními zákazy.

Článek

„Chceme udržet město přívětivé pro obyvatele i návštěvníky. To znamená: žádný masový cestovní ruch, žádné nové hotely, a ne více než 20 milionů přenocování ročně,“ uvedlo město v prohlášení.

Podle serveru CNN bude moci podle této restrikce otevřít nový hotel pouze v případě, že dojde k uzavření některého starého anebo pokud bude třeba více udržitelný. Pravidlo se nicméně nevztahuje na projekty, které už dostaly stavební povolení. V tuto chvíli není ani známo, kdy by mělo omezení začít platit.

Amsterdam v posledních letech podniknul množství kroků k usměrnění davů turistů. Loni například město odhlasovalo zákaz pro velké výletní lodě, zákaz kouření marihuany na ulicích anebo zákaz skupinových prohlídek ve slavné čtvrti červených luceren s nevěstinci.

S masovým cestovním ruchem v Evropě s podobnou vervou bojují také italské Benátky, kde se od letošního dubna začíná vybírat od jednodenních výletníků vstupné. Ovšem jen v některé dny. Přesto jde o vůbec první město na světě, kde vstoupilo takové opatření v platnost.

V dubnu se začíná platit vstupné do Benátek. Jak přesně to bude fungovat?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám