Hlavní obsah

Alžběta II. v parlamentu představila Cameronovy plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Královna Alžběta II. pronesla ve středu tradiční projev k oběma komorám britského parlamentu. Představila při něm legislativní záměry vlády premiéra Davida Camerona pro příští rok. Autorem textu jsou ministři, 90letá královna jej pouze přednesla.

Foto: Alastair Grant/Pool, Reuters

Královna Alžběta II. s manželem Philipem

Článek

Prioritou Cameronovy vlády je ekonomika. Chce, aby země prosperovala, zaměřit se hodlá na nové technologie, plánuje ale také postavit milión nových domů.

Cameron a jeho vláda také předloží návrh zákona, který posílí pravomoci starostů, i návrh zákona, který by měl vést k účinnějšímu boji s obezitou u dětí. Přijít chce také se sérií opatření cílících na omezení zločinnosti a radikalismu.

Cameronův kabinet hodlá být nadále aktivní i na mezinárodním poli. Bude se zasazovat o stabilizaci situace v Sýrii i na Ukrajině. Neopomine ani problém globálního oteplování. Za šest týdnů se navíc v Británii uskuteční referendum o setrvání či vystoupení země z Evropské unie.

Foto: Toby Melville, Reuters

Příchod královny Alžběty II. a jejího manžela Philipa do Sněmovny lordů

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Příchod členů britské vlády a poslanců dolní komory do Sněmovny lordů. Uprostřed vlevo je premiér David Cameron, vedle něj šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Slavnostní ceremoniál je starý víc než pět století.
Přítomnost členů obou komor má být výrazem demokracie a jednoty všech tří složek britského parlamentního systému - královny, Dolní sněmovny a Sněmovny lordů.
Po projevu tradičně následuje pětidenní rozprava o programu letošní parlamentní sezóny.
Zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Pool, Reuters

Královna Alžběta II.

Foto: Yves Herman, Reuters

David Cameron přijíždí na druhé kolo bruselský jednání.

Reklama

Související články

Královně Alžbětě II. je dnes devadesát

Elizabeth Alexandra Mary Mountbattenová-Windsorová, známá na celém světě jako britská královna Alžběta II., se ve čtvrtek dožívá úctyhodných devadesáti let....

Výběr článků

Načítám