Hlavní obsah

V Alpách mají nejvíce sněhu za posledních 56 let

Astronomická zima ještě nenastala, ale část Evropy zažívá počasí jako uprostřed tuhé zimy. Pyreneje hlásí na počátku prosince tolik sněhu, kolik ho obvykle bývá v únoru či březnu. Meteorologové ve francouzských Alpách přepisují sněhové rekordy. Napadlo tam nejvíce sněhu za posledních 56 let, píše server týdeníku Focus.

Nadílka sněhu ve švýcarských Alpách.

Článek

Francii v minulých dnech překvapily intenzivní srážky. Mezi 7. a 10. prosincem spadlo na jihu země galského kohouta 200 milimetrů srážek a na horách napadlo během 24 hodin až 80 centimetrů čerstvého sněhu.

Ve francouzských Alpách v současné chvíli napadlo nejvíce sněhu od roku 1965.

Podobná situace panuje v Pyrenejích. Sněhu je tam nyní tolik, kolik ho bývá obvykle na konci zimní sezony, tedy v březnu.

Také v Alpách leží extrémní množství sněhu. V Rakousku je na prvním místě s nejvyšší sněhovou pokrývkou Hintertuxer Gletscher (Tyrolsko), kde je 190 centimetrů sněhu.

Ve středisku Sölden (Tyrolsko) je 181 centimetrů a v tyrolském Kaunertaler Gletscheru leží 180 centimetrů. V oblíbeném Kaprunu je momentálně 160 centimetrů sněhu.

Sněhovou nadílku hlásí také Itálie, kde je aktuálně otevřeno 744 z 1087 lanovek a vleků a 2085 z 3733 km sjezdovek.

Skandinávie zažila doslova dobu ledovou. Meteorologové tam naměřili teplotu –43,8 stupně Celsia, což je rekord od 40. let minulého století.

Předpověď meteorologů pro západní Evropu ale se sněhovou nadílkou na vánoční svátky nepočítá. Studený vzduch sice bude postupovat směrem na jih a západ přes východní Evropu, ale bude chladno a sucho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám