Hlavní obsah

Alkohol si vybírá daň. V Polsku se od května utopilo 223 lidí

Právo, Pavol Minarik

Uplynulý víkend byl pro Polsko mimořádně tragický. Na koupalištích, rybnících a řekách, které nejsou hlídané plavčíky, se utopilo 22 lidí. Od května na celém území Polska utonulo 223 osob. Informaci přinesla televize TVP s odvoláním na policejní statistiky. Jednou z hlavních příčin úmrtí je nadměrné užívání alkoholu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Polské pláže se počátkem léta mění na alkoholické eldorádo. Jen začátkem uplynulého víkendu byla více než polovina utonulých pod vlivem alkoholu. „Téměř pět promile naměřili jednapadesátiletému muži, který se v neděli utopil v Bílém jezeře v obci Okunince v Lubelském vojvodství. Víc než 2,5 promile naměřili dvěma mladíkům, kteří se v sobotu utopili v jezeře Czos v Mragowe na severu Polska,“ upozornila TVP.

V loňském roce přišlo v Polsku o život při vodních radovánkách 109 lidí. To bylo o třetinu více než v roce 2012 (449 případů).

Téměř 70 procent obětí bylo pod vlivem alkoholu, potvrdila policie. Kvůli tomu odstartovala společně s dobrovolníky akci pod titulem Plav bez promile. Jejím cílem je snížení počtu těchto tragických případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám