Hlavní obsah

Albánský expremiér Berisha pomohl rodině k miliónům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý albánský premiér Sali Berisha prý sporným rozhodnutím, jež změnilo bezcenné mokřiny v lukrativní nemovitost, pomohl své rodině a kontroverznímu bosenskému příteli k miliónům eur. Podle serveru Balkan Insight to vyplývá z tajných dokumentů, které získala Balkánská investigativní zpravodajská síť (BIRN).

Foto: Profimedia.cz

Sali Berisha

Článek

Zmíněné podivné "zhodnocení" půdy se týká areálu Porto Romano, zchudlého zázemí druhého největšího albánského města Drače (Durrës), napsal Balkan Insight. Je tam chátrající chemička z komunistických dob, skládka odpadu a několik průmyslových provozů. Nic, co by mělo upoutat pozornost podnikatelů.

V listopadu 2006 Berishova dcera právnička Argita Mallteziová a její kolega Flutura Kola začali skupovat tento pozemek při ceně deseti eur za metr čtvereční, což byl v té době více než dvojnásobek tržní hodnoty.

Zhruba 14 hektarů hraničících s menším energetickým areálem spojeným s přístavem získávali pro svého klienta, kontroverzního bosenského podnikatele a Berishova volebního poradce Damira Fazliče. Ten Mallteziové a Kolovi přímo či nepřímo zaplatil více než čtyřnásobek tržní ceny – 18 eur za metr čtvereční.

Dcera vydělala jmění

Nedlouho poté, co byla tato transakce dokončena, tvrdí BIRN, posunul Berisha svým rozhodnutím předsedy vlády hranice energetického areálu tak, aby k němu připojil i Fazličův nově nabytý pozemek. Hodnota bezcenné nemovitosti tak rázem vyskočila na osminásobek.

Dokumenty, jež má BIRN, prý ukazují, že Berishova dcera, její partner v právnické firmě a jimi najatý zprostředkovatel prodejem pozemku vydělali 1,2 miliónu eur (33 miliónů korun). Profit činí 430 tisíc eur, zatímco dalších 740 tisíc eur dostali v hotovosti.

Fazličův pozemek se po Berishově rozhodnutí "zhodnotil" z 1,7 miliónu na 4,2 miliónu eur. A pokud se mu podaří zrealizovat plán vytvořit na tomto místě velký ropný terminál, čekají ho výdělky dosahující dalších desítek miliónů eur, konstatuje Balkan Insight.

Reklama

Výběr článků

Načítám