Hlavní obsah

Al-Káida naverbovala Palestince, kteří měli útočit v Izraeli

Jeruzalém

Agenti izraelské tajné služby Šin Bet zadrželi tři palestinské radikály napojené na teroristickou síť Al-Káida. Jsou podezřelí, že plánovali útoky na americkou ambasádu v Tel Avivu, na mezinárodní kongresové centrum v Jeruzalémě a autobus jezdící z Jeruzaléma do izraelského města Ma'ale Adumim. Oznámil to ve středu mluvčí izraelského premiéra Ofir Gendelman.

Foto: Profimedia.cz

Americké velvyslanectví v Tel Avivu mělo být jedním z terčů útoku.

Článek

Zadržení Palestinci pocházeli z východního Jeruzaléma. Přes internet je naverboval jeden z bojovníků Al-Káidy v Gaze Ariv Šám. Ten podle izraelského listu The Jerusalem Post dostával pokyny přímo od vůdce teroristické sítě Ajmána Zavahrího.

Jeden z radikálů, který byl zadržen 25. prosince, se při výslechu přiznal, že měl provést mučednický útok na izraelský autobus. Teroristé plánovali autobus nejdříve zastavit pomocí výstřelů na kola, poté zabít všechny cestující a zaútočit i na záchranáře, kteří by vzápětí dorazili.

Zadržený muž se podílel i na plánování dvou sebevražedných útoků na kongresové centrum a americkou ambasádu, ke kterým mělo dojít ve stejnou chvíli.

Útok na pásmo Gazy

Izraelská armáda při středečním útoku v pásmu Gazy zabila dva palestinské radikály. Armádní mluvčí oznámil, že cílem útoku byl Ahmad Zaanín, bývalý člen radikální organizace Islámský džihád. Izraelská raketa zasáhla v Bajt Hanúnu automobil, v němž Zaanín seděl s dalším radikálem, svým příbuzným.

Podle izraelských zdrojů je Zaanín za několika raketovými útoky a ten poslední spáchal 13. ledna při pohřbu Ariela Šarona. Rakety tehdy dopadly do blízkosti místa, kde bylo shromážděno mnoho zahraničních hostů včetně amerického viceprezidenta Joea Bidena. Nikomu se nic nestalo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám