Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace pronikli na červený koberec summitu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Aktivistům z hnutí Greenpeace se dnes na summitu Evropské unie v Bruselu zdařil nezvyklý kousek. S cílem upozornit na nutnost boje proti globálnímu oteplování pronikli do bedlivě střeženého sídla Rady EU, kde čelní představitelé členských států jednají.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Aktivisté Greenpeace protestují v Bruselu

Článek

Využili k tomu jednoduchý trik. Při příjezdu jednotlivých národních delegací mezi ně jen vklínili svou vlastní autokolonu o třech vozidlech.

Díky tomu pak projeli střeženou bránou a dostali se až k VIP vchodu, jímž šéfové států či vlád po červeném koberci vstupují do paláce, v němž se jednání odehrávají. Jedenáctka aktivistů, kteří na okamžik pronikli přímo na koberec určený výhradně státníkům. Využili toho k prezentaci svých názorů.

Kolem koberce totiž tradičně za zábranami stojí zástupy novinářů. V rukou aktivisté měli transparenty jako "EU: zachraň Kodaň".

Právě probíhající kodaňská mezinárodní konference o boji s globálním oteplováním po vypršení takzvaného Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů, k čemuž dojde v roce 2012, se summitem úzce souvisí. Lídři EU, mezi nimiž nechybí ani český premiér Jan Fischer, mimo jiné jednají o tom, kolik by mohli dát chudším zemím na to, aby se do boje proti klimatickým změnám také připojily.

"EU ztrácí svou vůdčí roli v boji se změnou klimatu," uvedl v prohlášení Joris den Blanken, která má v "unijní" pobočce Greenpeace na starost klimatickou politiku. "Politici se musí přestat dohadovat a dostát svým závazkům," dodal.

EU se už před časem zavázala, že sníží emise skleníkových plynů o 20 procent proti úrovni z roku 1990. Podotkla, že pokud se k úsilí přidají i další významné průmyslové země, mohlo by snížení být až o 30 procent.

Dosavadní přísliby z jiných zemí ale zatím nejsou podle některých předáků EU k takovému kroku dostatečné. Greenpeace by chtělo, aby se EU na summitu shodla právě na tomto třicetiprocentním snížení. Pomohlo by to prý k dosažení dohody v Kodani.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám