Hlavní obsah

Aktivista na paraglidu přistál v Mnichově na hřišti před zápasem Eura. Dva lidi zranil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichova

Těsně před výkopem úterního zápasu Německa s Francií (0:1) na fotbalovém mistrovství Evropy v mnichovské Allianz Areně přistál na hřišti ekologický aktivista s paraglidem, který byl opatřen nápisy „Vykopněte ropu!“ a „Greenpeace“. Muž během přistávacího manévru zranil dva lidi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před utkáním Německa s Francií seskočil na hřiště ekologický aktivista s padákemVideo: Florian Boitin via Spectee, AP

 
Článek

Demonstrant měl štěstí, že jen těsně minul hlediště s fanoušky. Poté, co tvrdě dopadl na plochu, mu běžel pomoci německý bek Antonio Rüdiger. Aktivistu nejprve zkontrolovali zdravotníci a poté jej ze hřiště odvedli pořadatelé. Podle agentury AP zřejmě seskočil ze střechy stadionu.

Během jeho přistávacího manévru byli dva lidé poraněni na hlavě poté, co se aktivista zamotal do drátů od kamery umístěné na laně a zasáhly je její trosky. Před nimi uskakoval i trenér francouzských fotbalistů Didier Deschamps.

Podle televizní stanice ARD museli být oba zranění ošetřeni v nemocnici.

Foto: Lukas Barth-Tuttas, Reuters

Demonstrant po přistání na trávníku Allianz Areny.

Evropská fotbalová unie UEFA označila aktivistův čin za bezohledný a nebezpečný. „Tento bezohledný čin, který mohl mít vážné následky pro velké množství účastnících se lidí, způsobil zranění několika osobám, kteří jsou nyní v nemocnici. Doufáme, že policie po tomto činu podnikne nezbytné akce, aby se neopakoval,“ uvedla UEFA.

Organizace Greenpeace se za ohrožení a zranění osob na stadionu omluvila. „Doufáme, že se všem zraněným vede dobře,“ uvedla na Twitteru.

Aktivistu podle ní postihly technické problémy a musel přistát nouzově.

Protest podnikla organizace proto, že je sponzorem mistrovství německá automobilka Volkswagen. Greenpeace požaduje, aby ukončila prodej benzínových a dieselových aut.

Foto: Alexander Hassenstein, ČTK/AP

Demonstrant nad plochou mnichovského stadionu, kde už byli nastoupení němečtí fotbalisté.

Francie úvodní zápas obou týmů na šampionátu vyhrála 1:0 poté, co si dal vlastní branku německý obránce Mats Hummels.

Reklama

Výběr článků

Načítám