Hlavní obsah

EU a USA na summitu potvrdily podporu irácké vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ENNIS

Evropská unie a USA se v sobotu dohodly na podpoře nové irácké vlády při rekonstrukci země a přechodu k demokracii. Americký prezident George Bush na tiskové konferenci po závěru summitu EU a USA řekl, že doufá, že Severoatlantická aliance vyhoví prosbě nové irácké vlády a pomůže jí při výcviku a vybavení nových profesionálních bezpečnostních složek.

Foto: archiv P. Horzyka

Ing. Petr Horzyk

Článek

Bush řekl, že nedávné rozšíření EU likviduje poslední stopy po železné oponě a znamená nový začátek. Vyzval také naléhavě unii, aby v budoucnu přijala i Turecko. Prezident USA pak odletěl z Irska právě do Turecka, kde bude v neděli hovořit s jeho představiteli a začátkem týdne se tu zúčastní summitu NATO.

Stejně jako irský ministerský předseda Bertie Ahern a předseda Evropské komise Romano Prodi zdůraznil i Bush, že sdílené hodnoty, společná historie, síla mezilidských vztahů a rozsah obchodní výměny mezi Evropou a USA jsou silnější než rozpory.

Bush připustil, že není v Evropě příliš oblíbený, ale řekl, že se stará o pověst USA v zahraničí, nikoliv o svou popularitu. Snaží se prý dělat svou práci bez ohledu na výzkumy mínění.

Ahern sdělil, že v sobotu dal Bushovi znovu najevo znepokojení nad zacházením s vězni v Iráku. "Řekl jsem, že mi z toho je špatně, stejně jako je z toho špatně americkým lidem," poznamenal Bush k tomuto tématu. Zdůraznil, že jde o izolované incidenty.

Americký prezident označil diskusi o Iráku za konstruktivní a Romano Prodi řekl, že debata mezi přáteli a spojenci musí být rovnoprávná. Bush soudí, že debata o válce v Iráku je u konce. I když s ním řada lidí nesouhlasí ohledně rozhodnutí jít do války, nyní se prý všichni shodují na potřebě vybudovat stabilní demokratický Irák.

Summit na irském hradě Dromolandu se zaměřil také na hospodářskou spolupráci a boj proti terorismu. Zde se obě strany rozhodly posílit výměnu dat v mezinárodních financích a dopravě. Bush slíbil, že výměna dat směřuje k vyhledávání zločinců a že data zákonů dbalých občanů budou v USA chráněna. Předseda Evropského parlamentu Pat Cox požádal ovšem právě tento týden Evropský soud, aby přezkoumal rozhodnutí EU poskytovat data cestujících Spojeným státům.

Související témata:

Výběr článků

Načítám