Hlavní obsah

EMA vydala doporučení k registraci upravené vakcíny proti koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbor Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) doporučil k registraci upravenou vakcínu, která je zaměřena na původní kmen viru SARS-CoV-2 a na subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. Tímto krokem se rozšíří spektrum dostupných vakcín proti covidu-19 před nadcházející podzimní sezonou, kdy se očekává další vlna nákazy koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 je určena pro lidi ve věku od 12 let, kteří mají za sebou základní očkování proti covidu-19 jakoukoliv vakcínou. Nová očkovací látka je upravenou verzí původní vakcíny Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech.

Složení nové vakcíny je velmi blízké složení nedávno schválené Comirnaty Original/Omicron BA.1. Klinické studie s posledně jmenovaným léčivým přípravkem ukázaly, že vakcína vyvolala silnou imunitní odpověď proti původnímu kmeni a proti podvariantě omikronu BA.1. Zejména byla účinnější při spouštění imunitní odpovědi u podvarianty BA.1 než původní verze vakcíny Comirnaty. Z klinické studie vyplývá, že nežádoucí účinky byly srovnatelné s těmi, které byly pozorovány u původní verze vakcíny.

Stanovisko výboru Evropské agentury pro léčivé přípravky k registraci se zašle Evropské komisi, která přijme konečné rozhodnutí. Toto rozhodnutí bude platné ve všech zemích EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám