Hlavní obsah

Elektrikáře soudí za to, že měl doma Picassova díla za 60 miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grasse

Ve Francii začal ve středu soud s bývalým řemeslníkem Pabla Picassa a jeho ženou, protože měli u sebe doma 271 dosud neznámých děl tohoto španělského mistra. Pár tvrdí, že vše dostal od Picassa a jeho manželky darem. Mistrova rodina ale obvinila dvojici z nelegálního držení těchto děl, jejichž cena se odhaduje na 60 miliónů eur (1,66 miliardy korun).

Bývalý Picassův elektrikář čelí obvinění, že si přivlastnil umělcovy kresby a náčrtyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Kresby, litografie, portréty a další menší díla Picasso podle odborníků vytvořil v letech 1900 až 1932. Policie vše zabavila v říjnu 2010 u tehdy jednasedmdesátiletého Pierra Le Guenneka, který pracoval jako elektrikář u Picassa poslední tři roky před mistrovou smrtí v roce 1973 ve francouzském Mougins.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Pierre Le Guennec se svou manželkou Daniele u soudu

Le Guennec, který sám oznámil umělcově rodině, že má předměty doma, trvá na tom, že se jedná o dary od slavného španělského umělce nebo od jeho druhé manželky Jacqueliny, která zemřela v roce 1986. Picassův syn a správce dědictví po otcovi Claude Picasso ale vyjádřil přesvědčení, že otec by nikdy nedal někomu tolik svých výtvorů. Vzhledem k tomu, že muž držení děl sám oznámil, nehovoří žaloba o krádeži, ale o nezákonném přechovávání věcí.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Syn Pabla Picassa Claude

Mezi objevenými pracemi je mimo jiné devět kubistických koláží, které samy o sobě by mohly stát kolem 40 miliónů eur, dále akvarel z Picassova takzvaného modrého období, litografie, kvaše a portréty umělcovy první manželky Olgy. Díla zabavil hned po jejich odhalení francouzský ústřední úřad boje proti obchodu s kulturními statky. Komu vše připadne, rozhodne soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám