Hlavní obsah

EK povolila dovoz konzerv s GM kukuřicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/PRAHA

Evropská komise (EK) ve středu povolila dovoz konzervované geneticky modifikované (GM) kukuřice. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že záleží jen na spotřebiteli, zda si produkt v obchodě koupí. Desetileté povolení získala pro své výrobky společnost Syngenta.

Foto: NPÚ

zámek Kunštát

Článek

EK svým rozhodnutím zrušila téměř šest let trvající zákaz dovozu GM plodin, jež by mohly skončit v obchodech.

Kukuřice řady Bt-11 se ale může dostat na trh Evropské unie jen v případě, že bude na všech baleních uvedeno, že jde o biotechnologicky upravenou potravinu.

Pravidla vstoupila ve společenství v platnost o půlnoci 18. dubna 2004, pro desítku nových států od 1. května. Rozhodovat, zda si produkt koupí, nebo ne, se budou moci v příštích týdnech i čeští zákazníci.

"Geneticky modifikovaná sladká kukuřice byla vědecky zkoumána a shledána stejně bezpečnou jako běžná kukuřice. Nová pravidla vyžadují jednoznačné označování a možnost sledování pohybu výrobku v oběhu. Zákazníci si mohou vybrat, jaké výrobky budou kupovat," uvedl k rozhodnutí komisař pro zdraví a ochranu zákazníků David Byrne.

Zrno z kukuřice řady Bt11 se může do EU dovážet od roku 1998. Běžně se používá jako krmivo a v potravinářských výrobcích, např. při výrobě kukuřičného oleje, kukuřičné mouky, cukru a sirupu, zákusků, pekárenských výrobků, smažených potravin, lahůdek a nealkoholických nápojů.

V Česku se většina obchodních řetězců podle zprávy Greenpeace vyslovila proti prodávání geneticky upravených výrobků. GM výrobky bude ale nabízet například Tesco.

Anketa

Koupili byste si GM potravinu?
ANO
33,3 %
NE
46,6 %
Nevím
20,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 564 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám