Hlavní obsah

Egyptská policie má atentátníky ze Sinaje

Právo, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Egyptská policie oznámila, že zadržela pět mužů, kteří se podle ní podíleli na teroristických útocích na tři turistická letoviska na Sinajském poloostrově 7. října. Při útocích zahynulo 34 lidí, většinou Izraelců.

Článek

Čtyři zatčení se podíleli hlavně na přípravách útoků: dovezli výbušniny a ukradli automobily, které byly při atentátech použity. Pátým zatčeným je majitel jednoho kempu na Sinajském poloostrově, který teroristům poskytl informace o kempech, jež si vybrali za terč útoků.

Organizátor zemřel při atentátu

Dva klíčoví pachatelé krveprolití podle egyptských úřadů zahynuli přímo při atentátu. Jedním z nich byl hlavní organizátor akce, Palestinec Ajád Sajíd Saláh, který se mstil za izraelské vojenské operace na palestinských územích.

Saláh zahynul v letovisku Taba v hotelu Hilton se svým pomocníkem, Egypťanem Sulajmánem Ahmadem Sálihem Flajfílem. Oba se snažili sice místo útoku opustit, trhaviny však načasovali tak, že explodovaly dříve, než stačili uniknout, uvádejí egyptské úřady.

Atentátníci použili tři kradené vozy. Bomby sestrojili z výbušnin z izraelsko-egyptské války o Sinaj z roku 1967 a z náhradních dílů různých přístrojů včetně praček.

Totožnost obou pachatelů byla potvrzena pomocí testů DNA.

Saláh měl za sebou zločineckou minulost - byl kdysi odsouzen za znásilnění. Později se ale údajně proměnil v "náboženského fanatika" a rozhodl se provést teroristický čin, jímž by zasáhl Izraelce. Údajně byl napojen na blíže neupřesněnou palestinskou islamistickou skupinu v Gaze.

Žádné stopy po al-Kajdá

Bezprostředně po útocích Izrael několikrát uvedl, že v pozadí útoků stála teroristická síť al-Kajdá. V prohlášení egyptského ministerstva vnitra ovšem o žádném širším spiknutí není ani zmínky. Káhira dále uvedla, že policie pátrá ještě po dvou útočnících.

Související témata:

Výběr článků

Načítám