Hlavní obsah

Dzurinda nepřiznal medvěda

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Za přestupky proti zákonu se platí. Přesvědčil se o tom slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, který v roce 2003 bez povolení přivezl z Rumunska na Slovensko medvědí kůži. Teď z toho má potíže.

Článek

"Na tento případ nás upozornilo ekologické seskupení VLK," uvedl mluvčí Slovenské inspekce životního prostředí Michal Štefánek. Mluvčí však vzápětí potvrdil, že po uplynutí dvou let od dovezení medvědí kůže je už tento přestupek promlčený.

Sdružení upozornilo, že k dovozu trofeje medvěda na Slovensko bylo nutné mít povolení Ministerstva životního prostředí.

"Na vývoz medvědí kůže měl mít premiér povolení také od rumunských orgánů. Potřebná povolení však premiér neměl. Tento postup je smutným odrazem vztahu společnosti k přírodnímu bohatství a dodržování zákonů v této oblasti," uvedl náčelník ochranářů Juraj Lukáč.

Mluvčí předsedy vlády Martin Maruška se ohradil, že Dzurinda dar nepřevzal osobně, ale dostal ho diplomatickou cestou. "Nenapadlo nás, že umístění tohoto daru na úřadě vlády si vyžaduje zvláštní povolení. Když jsme to zjistili, okamžitě jsme o povolení požádali," dodal Maruška.

Reklama

Výběr článků

Načítám