Hlavní obsah

Dva iráčtí vojáci se vzdali kanadským novinářům

DPA, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UMM KASR

Dva iráčtí vojáci základní služby se minulý týden vzdali kanadským novinářům v domnění, že jde o příslušníky invazních spojeneckých sil.

Foto: PČR

Ilustrační fotografie

Článek

"Stáli jsme před obří sochou Saddáma Husajna a fotografovali jsme se," řekl kanadskému tisku reportér televize CBC Paul Workman. "Najednou přišli dva kluci s rukama nad hlavou," popsal událost ve městě Umm Kasr.

Novináři si původně mysleli, že se jedná o místní obyvatele. "Pak s nimi ale Geoff York z deníku Globe and Mail mluvil a zjistil, že jde vojáky převlečené do civilu, kteří se už týden skrývají," upřesnil Workman. "Domnívali se, že jsme vojáci, a tak k nám přišli, aby se vzdali. Posadili jsme je proto do našeho auta a odvezli k britské posádce, která spravuje zajatecký tábor."

Podle kanadského zpravodaje šlo o bratry, kterým bylo sotva dvacet let. "Říkali, že prošli čtyřdenním výcvikem a pak byli posláni na jih země." Za mezinárodní války proti Iráku v roce 1991 byly zaznamenány desítky podobných případů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám