Hlavní obsah

Dva Češi evakuovaní ze Súdánu přistáli v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva čeští občané na palubě německého evakuačního letounu ze Súdánu už spolu s další stovkou cestujících přistáli v Berlíně. V pondělí to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský. „Intenzivně pracujeme na tom, abychom dostali do bezpečí i ostatní naše spoluobčany,“ ujistil ministr.

Přílet evakuovaných ze Súdánu do BerlínaVideo: Reuters

 
Článek

O nejméně pěti Češích v Súdánu přitom informoval Černínský palác v neděli večer s tím, že dva Češi na jihu země jsou ve městě Nyala na evakuačním seznamu Turecka, které je chce společně se svými občany dostat ze Súdánu co nejdříve.

Na palubě prvního vojenského letadla s evakuovanými osobami bylo v pondělí 101 Němců, jejich rodinných příslušníků a občanů dalších partnerských států.

V plánu jsou další evakuační lety, dokud to dovolí bezpečnostní situace, uvedlo podle agentury DPA německé ministerstvo zahraničí.

Stejně jako ostatní země zahájilo Německo vojenskou evakuaci v neděli. Do Súdánu odletěly celkem tři Airbusy A400M německých ozbrojených sil, aby vyzvedly osoby určené k evakuaci.

Více než 300 Němců registrovaných na krizovém seznamu má být odvezeno přes jordánskou vojenskou leteckou základnu a pomoc má být poskytnuta také občanům partnerských zemí.

Mise, do níž se zapojilo celkem více než 1000 příslušníků německé armády, se připravovala několik dní, dodala DPA.

Boje mají stovky obětí

Boj o moc mezi súdánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) zmítá Súdánem od minulého víkendu. Letecké spojení se Súdánem bylo v posledních dnech velmi problematické.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, generál Abdal Fattáh Burhán jako velitel armády a generál Muhammad Hamdan Dagalo jako šéf RSF.

V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Od začátku bojů v Súdánu zemřely stovky lidí.

Dva Češi se evakuují ze Súdánu v německém letadle

Domácí

Úřady se pokouší dostat pět Čechů do evakuačních konvojů ze Súdánu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám