Hlavní obsah

Dohoda o Severním Irsku je hotová, tahanice Bruselu a Londýna skončily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská vláda a Evropská unie se dohodly na úpravě pobrexitového uspořádání v Severním Irsku, potvrdil britský premiér Rishi Sunak. Skončit by tak měly několik let trvající tahanice mezi Bruselem a Londýnem.

Foto: Dan Kitwood, ČTK/AP

Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Jednání nebyla vždy snadná, ale rád bych Ursule (šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová – pozn. redakce) vzdal obrovský osobní hold za její vizi při rozpoznávání možnosti nové cesty vpřed,“ řekl Sunak a pokračoval: „Dnešní dohoda je o zachování křehké rovnováhy a vytyčení nové cesty vpřed pro obyvatele Severního Irska.“

Dohoda, kterou britský premiér nazývá Windsorský rámec, počítá s vytvořením dvoukoridorového systému, od něhož si Londýn slibuje omezení bariér pro vývoz zboží z Anglie, Walesu a Skotska do Severního Irska.

„Zboží určené pro Severní Irsko bude cestovat zeleným pruhem, červený pruh bude určen pro zboží, u něhož hrozí, že se dostane do EU. Ukončíme tak situaci, kdy potraviny vyrobené podle britských pravidel nemohly být zasílány a prodávány v Severním Irsku,“ řekl Sunak.

Podle britského ministerského předsedy dohoda zajišťuje hladký tok obchodu v rámci Spojeného království. „To znamená, že pokud jsou potraviny k dispozici na regálech supermarketů ve Velké Británii, pak budou k dispozici na regálech supermarketů v Severním Irsku,“ řekl britský premiér.

Severoirský ministr nařídil ukončit pobrexitové hraniční kontroly potravin

Zahraniční

Dohoda je přelomová také pro oblast léků. Medikamenty schválené pro použití britským regulačním orgánem pro léčivé přípravky budou automaticky dostupné v každé lékárně a nemocnici v Severním Irsku.

Současně se posiluje role severoirského parlamentu při aplikaci unijních pravidel.

Dohoda by měla vyřešit problémy trvající od roku 2021, kdy severoirský protokol vstoupil v platnost v návaznosti na odchod Británie z Evropské unie. Obě strany chtěly i po „rozvodu“ zachovat otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou a nakonec se dohodly na tom, že na britský region se budou dál vztahovat pravidla jednotného unijního trhu. Británie však tento režim neuvedla plně do praxe, zatímco zástupci tzv. unionistů v Severním Irsku začali kvůli nesouhlasu s uspořádáním bojkotovat regionální samosprávu.

Britské firmy zkoušely čtyřdenní pracovní týden. Chtějí v něm pokračovat

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám