Hlavní obsah

Do USA se letadlem nedostane už 31 tisíc osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Počet nežádoucích osob na palubách letadel ve Spojených státech se dramaticky zvyšuje. Zatímco v září 2004 bylo na černé listině 19 tisíc jmen, v polovině letošního dubna je to již více než 31 tisíc lidí. Samotné letecké společnosti přiznávají, že nárůst je dramatický.

Článek

Kritici stávajícího systému uvádějí, že seznamy jsou sestavovány velmi nahodile a nesystematicky. Letecké společnosti k nim často nemají úplný přístup a prověřování cestujících jim navíc nenařizuje žádná mezinárodní norma.

Internetové vydání časopisu Time připomíná incident z 8. dubna, kdy americké úřady nepustily do vzdušného prostoru USA spoj KLM 747 z nizozemského Amsterdamu do hlavního městě Mexika Mexico City.

Na palubě totiž byly dvě osoby vedené na tzv. černé listině Ministerstva vnitřní bezpečnosti. Podle policejních zdrojů šlo o dva muže saúdské národnosti, kteří před 11. zářím absolvovali letecký výcvik u jednoho z atentátníků - Haní Hanjour.

Spoj KLM 747 nakonec dosedl v Londýně, kde podezřelé vyslechla policie. Muži byli následně propuštěni, protože nejsou na evropských seznamech hledaných teroristů.

Po zmíněném incidentu Washington tlačí na letecké společnosti, aby své cestující před letem do USA důkladně prověřovaly, a to i v případě že přes Státy jen přelétávají. Odborníci připomínají, že podobné změny by velmi vážně narušily zavedený systém leteckého práva. Na změny by nakonec ekonomicky doplatily samy americké letecké společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám