Hlavní obsah

Do Německa se řítí zima, sněžit má i v Česku

Berlín/Praha

Do Německa se řítí zima, varují tamější meteorologové. Výrazný pokles teplot a sněžení by se měly projevit už tento pátek, uvedl Dominik Jung ze společnosti wetter.net. Změna charakteru počasí se očekává také v Česku, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: windy.com

Očekávaný pás sněžení v pátek večer

Článek

„Oblast sněžení vypadá na mapě jako velmi tenká a úzká klobása, popisuje Jung. Nejvíce by mělo sněžit v noci na sobotu mezi Hamburkem a Berlínem. Pás sněžení by měl zasáhnout i do Česka. Ve čtvrtek totiž ukončí inverzi okluzní fronta.

„Ta na vrcholky hor na severu Čech přinese sněhové vločky,“ sdělila Novinkám Honsová. Hranice sněžení bude do konce týdne klesat – ve čtvrtek a v pátek očekáváme vločky na severovýchodě území od 800 m, o víkendu od 600 m nad mořem.

Právě na horách se podle jejích slov očekává obrovský teplotní skok. V sobotu tam bylo na některých místech kolem 15 stupňů, o víkendu tam bude až o 17 stupňů chladněji.

Zima ale dlouho nevydrží, maximálně do začátku adventu, který letos připadá na 27. listopadu. Mrznout by mělo jen v noci, kdy by měly teploty klesnout k minus třem stupňům Celsia.

Prosinec bude nadprůměrně teplý

„Podle dlouhodobých předpovědí se očekává, že prosinec bude nadprůměrně teplý,“ dodal německý meteorolog Jung. Jeho slova potvrzuje i dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu pro období od 14. listopadu do 11. prosince.

Jako celek by tyto čtyři týdny měly být teplotně průměrné. Dlouhodobá průměrná teplota v této době je v Česku 2,3 stupně Celsia. „V posledním předpovědním týdnu od 5. do 11. prosince se očekávají i nadprůměrné teploty,“ uvedli meteorologové.

Týdenní úhrn srážek se bude obvykle pohybovat od pěti do deseti milimetrů. O něco více srážek v týdnu od 5. do 11. prosince. „Vzhledem k tomu, že jsou v tomto týdnu zároveň očekávané i nadprůměrné teploty, lze předpokládat, že srážky budou i na horách většinou dešťové,“ dodali meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám