Hlavní obsah

Do Iráku míří davy zvědavých britských turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zatímco velvyslanectví v zemích Perského zálivu odvolávají svůj personál a vlády doporučují svým občanům se regionu z důvodu hrozící války raději vyhnout, průvodce Irákem vydaný britským nakladatelstvím Bradt Travel Guides jde na dračku a spousty turistů se chystají na výlet k historickým klenotům Iráku.

Foto: Martin Tlustý

Obviněný M.K. před mělnickým soudem podrobně a bez vytáček popisuje svoji roli při vykradení vozidla Volkswagen Passat před kralupským hotelem Sport.

Článek

Průvodce zemí Saddáma Husajna je vybaven podrobnými mapami a plánky měst. Všech 4000 výtisků bylo okamžitě rozebráno, z nich 1600 skončilo v USA. Dovědělo se o něm i americké ministerstvo zahraničí a vyžádalo si kopii.

Severní Korea vyjde napodzim

Personál vydavatelství je zájmem víc než udiven a připravuje dotisk. Obdobný úspěch zaznamenal jeho průvodce afghánským Kábulem, na podzim je podle edičního plánu připravováno vydání průvodce Severní Koreou. Dosud nejprodávanější publikací Bradt Travel Guides byl průvodce Ghanou.

První turnus začíná v půlce března

Cestovní kancelář Geoffa Hanna pořádá zájezdy do Iráku. Loni tam dovezl pět skupin a zájem o tuto kolébku civilizace nepřestává stoupat. Letos jeho společnost pořádá sedm zájezdů, z nichž první je plánován na 16. března. Když nebude válka.

Irák je hitem britských turistů

Hann své klienty popisuje jako "uštěbetané lidičky" ve věku od 40 do 70 let. Mnozí prý chtějí spatřit dějiny, o nichž se učili ve školách. "Je to dědictví, o němž vědí z bible, je to Sumer a starobylý Ur. Ta země lidi velmi láká. Většina klientů ví přesně, proč chtějí do Iráku, a patří mezi ty, kdo si nenechají vládou diktovat, kam mají nebo nemají jezdit," říká Hann.

Do Iráku? Ano, ale bez pojištění

Na nedávné londýnské přehlídce nabídky cestovních kanceláří vzbuzovaly zájezdy do Iráku pro rok 2004 všeobecný zájem. "Ať to vezmu za jakéhokoli konce, Irák je předurčen stát se hitem turistů," tvrdí Hann. Britská vláda cesty do Iráku rozhodně nikomu neradí, takže cestovní kancelář upozorňuje klienty, že se vydávají do země v rozporu s doporučením vlády a tedy nemohou počítat se žádným pojištěním.

Reklama

Výběr článků

Načítám